Ankete za zdaj kažejo, da bo novi predsednik Slovenije Danilo Türk. Foto: RTV SLO
Ankete za zdaj kažejo, da bo novi predsednik Slovenije Danilo Türk. Foto: RTV SLO
Pred drugim krogom volitev

Po anketi, ki jo je opravilo Delo Stik, bi za Lojzeta Peterleta glasovalo 29,3 odstotka, za Danila Türka pa 61,4 odstotka anketirancev. Neodločenih ostaja 9,3 odstotka vprašanih. Anketa, ki jo je za Dnevnik opravila Ninamedia pa kaže, da bi Türka podprlo 58,3 odstotka, Peterleta pa 29,3 odstotka vprašanih.

Tudi, če bi se v drugi krog uvrstil Mitja Gaspari, bi Gaspari dobil od 57 do 59 odstotkov glasov vprašanih.

Volilna napoved za drugi krog volitev:
Danilo Türk - 67,7 %
Lojze Peterle - 32,3 %

Od kod prehajajo glasovi?
V Delu Stik ugotavljajo, da bi večina tistih, ki so v prvem krogu glasovali za Peterleta, to storila tudi v drugem krogu, a ne vsi. Pet odstotkov vprašanih bi v drugem krogu glasovalo za Türka. Od tistih, ki so v prvem krogu glasovali za Türka, pa bi dva odstotka v drugem krogu glasovala za Peterleta.

Med volivci Zmaga Jelinčiča je 68 odstotkov takih, ki bi svoj glas namenili Türku, 28 odstotkov pa bi jih podprlo Peterleta. Türka sicer podpirajo pripadniki mlajše generacije in ženske, Peterleta pa pripadniki starejše generacije, najstarejši volivci in moški. Türk ima največ volivcev v osrednji Sloveniji, na Celjskem, v severovzhodni Sloveniji in na Koroškem, pri Peterletu pa izstopa malo volivcev v celjski regiji.

Pred drugim krogom volitev