Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso je dejal, da upa na odlično sodelovanje s Türkom. Foto: EPA
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso je dejal, da upa na odlično sodelovanje s Türkom. Foto: EPA
Čestitke dežujejo tudi iz tujine

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je ob izvolitvi čestital Türku in dodal, da upa in pričakuje izvrstno sodelovanje, posebej v luči slovenskega predsedovanja Evropski uniji. Türkovo izvolitev je pozdravil tudi makedonski predsednik Branko Crvenkovski, ki je prepričan, da se bo uspešno sodelovanje med državama nadaljevalo tudi v prihodnosti.

Čestitke iz Nemčije in Avstrije
Türku je ob izvolitvi čestitalo tudi več tujih državnikov, med njimi avstrijski predsednik Heinz Fischer in nemška kanclerka Angela Merkel. Merklova pričakuje, da se bo dobro sodelovanje med državama nadaljevalo, Fischer pa je dejal, da je prepričan, da bosta s Türkom odlično sodelovala in skrbela za prijateljske povezave med sosedama.

Sanader: Odprta vprašanja ostajajo
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je dejal, da je izvolitev Türka izbira slovenskih volivcev, ki jo spoštuje in obenem pričakuje nadaljevanje politike v dobro obeh držav. Bolj "aktualen", navednice pojasnjujejo dolgoletnost spora, je bil hrvaški premier Ivo Sanader, ki je Türku čestital in dejal, da spoštuje izbiro slovenskih volivcev, a da novemu imenu navkljub odprta vprašanja ostajajo. Ta je treba po njegovem mnenju reševati v prijateljskem vzdušju, ne glede na to, kdo je predsednik.

Zamejski Slovenci računajo na Türka
Čestitke so prišle tudi iz zamejstva. Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Matevž Grilc in predsednik Zbora narodnih predstavnikov Jože Wakounig sta izrazila upanje o večjem povezovanju zamejskih Slovencev z matično državo. Čestitke so izrekli tudi Svet slovenskih organizacij, Slovensko-kulturna gospodarska zaveza in Slomak. Prepričani so, da bo Türk kot nekdanji diplomat vestno zagovarjal koristi in želje Slovencev doma in po svetu. Čestitke so izrazili tudi stranka Enotna lista in Stranka Slovencev v Italiji.

Čestitke dežujejo tudi iz tujine