Foto:
Foto:
Zavarovalnica Triglav
Ena izmed negativnih stvari je bila po Boscarolovem mnenju tudi referendum. Prepričan je, da se rezultati referenduma ne bodo močno razlikovali od rezultatov predsedniškihn volitev. Foto: RTV SLO

Kar nekaj stvari je, ki govorijo, da trenutek za gospoda Peterleta ni bil pravi, ne glede na to, pa sem jaz še vedno prepričan, da bo deloval v dobro Slovenije, kot je deloval do zdaj.

Ivo Boscarol

Gospod Türk je v Sloveniji politično še relativno čist, tako da ima s tega stališča zagotovo veliko prednost.

Lojze Peterle
Peterle po Boscarolovem mnenju ni naredil nobene večje napake. Foto: RTV SLO
Boscarol: Rezultat posledica trenutnih razmer

Boscarol, prvopodpisani na listi, ki je Lojzeta Peterleta predlagala za predsedniškega kandidata, je v pogovoru tik po volitvah dejal, da je takrat podpora gospodu Peterletu v dveh dneh padla s 37 odstotkov na 27.

Ali ste kaj razočarani nad izidi letošnjih predsedniških volitev?
Dejstvo je, da je bil rezultat v zadnjem mesecu nekako pričakovan, ko se je zgodil Rožman, pa se je podpora dejansko obrnila. Z razočaranjem pa je tako: ko se odpravite na tekmo, morate biri pripravljeni tudi na to, da bo nekdo tekel hitreje kot vi. Zato vse čestitke protikandidatu, volivci so se tako odločili. Jaz tudi upam, da bodo volivci v naslednjih petih letih zadovoljni s predsedovanjem gospoda Türka, tudi sam si to želim, kajti on bo predsednik vseh državljanov.

Je pa res, da je izid lahko tudi posledica trenutnih političnih razmer. Če pogledamo rezultat, namreč vidimo zelo veliko vzporednic s podporo vladi v tem trenutku, in če pogledamo še to, da je ena od vladnih strank podprla protikandidata, potem dejansko pridemo do številk, ki govorijo o vladni podpori v tem trenutku.

Ena izmed negativnih stvari je tudi referendum. Prepričan sem, da rezultati referenduma ne bodo precej različni od rezultatov predsedniškihn volitev. Vsi tisti, ki so prišli glasovat proti referendumu, sem prepričan, da so glasovali tudi proti gospodu Peterletu. Tako, da je kar nekaj stvari, ki govorijo, da trenutek za gospoda Peterleta ni bil pravi, ne glede na to, pa jaz še vedno verjamem, da bo deloval v dobro Slovenije, kot je deloval do zdaj.

Še vedno razmišljate, da so v ozadju visoke podpore Danilu Türku neki centri?
Jaz sem prepričan o določenih stvareh, za katere menim, da niso slučaj oziroma tudi, če so bile slučaj, so vplivale na kampanjo. In dejansko je Rožman oziroma to, kar so mediji sproducirali z Rožmanom, delovalo negativno. V tem trenutku je podpora gospodu Peterletu v dveh dneh padla s 37 odstotkov na 27. Takšnih stvari je bilo še kar nekaj, nekaj sem jih že omenil, tudi referendum o lastninjenju zavarovalnic, povezovanje s Cerkvijo, vlado ...

Ali menite, da je rezultat gospoda Peterleta na neki način nezaupnica ljudstva vladni koaliciji, ki ga je podprla?
Mislim, da je s tem kar nekaj vzporednic. Gospod Türk namreč ni imel nikdar možnosti narediti kakšne stvari narobe, ker ni bil politik. In v tistem trenutku, ko je nekdo v vladi, zagotovo dela tudi napake, dela stvari, ki nekomu niso všeč, in mu podpora pade. Gospod Türk je v Sloveniji politično še relativno čist, tako da ima s tega stališča zagotovo veliko prednost.

Ali menite, da je bila kampanja v drugem krogu preostra?
Jaz mislim, da ni bila. Dejstvo je, da so mediji zahtevali oziroma hoteli, da bi bila bolj ostra, pojavili so se določeni članki, ki so produkt medijev, in prepričan sem, da so vsi mediji kampanjo nekoliko popestrili sami od sebe, tako da mislim, da tukaj nobeden izmed kandidatov sploh ni imel kakšnega velikega vpliva.

Menite, da bo čez pet let boljši trenutek za gospoda Peterleta?
To pa mislim, da je v tem trenutku prezgodaj povedati.

Ali je Lojze Peterle kje sam storil napako?
Ne vem, če je naredil kakšno napako, vsaj kakšne velike napake ne. Njegova največja "napaka" je to, da so ga vsi povezovali z desno stranjo, za kar mislim, da on tega ne doživlja tako. Navsezadnje sem ga jaz pred enim letom končno prepričal, da je šel v to tekmo, in takrat ni bilo nobene vladne stranke oziroma nobene druge podpore, pol leta zatem pa so vsi povzeli, da je kandidat desne struje. In mislim, da je bila to tista največja stvar, ki se je zgodila, da so ga ljudje dejansko umestili v politični prostor, kjer sam ni imel namena delovati.

Je bila napaka morda Marko Pogorevc?
Ne vem, ali je bila to ključna napaka. Dejstvo je, da so dogodke, ki so zgodili, potem ko sta se z gospodom Peterletom dogovorila, da gospod Peterle prevzame bolj vajeti v svoje roke, različni mediji različno sprejeli. Sam sem gospoda Pogorevca spoznal med samo kampanjo, moram reči, da je zelo korektno in strokovno vodil štab. Tako, da mislim, da štab ni naredil kakšne večje napake in v tej situaciji, kot je, bi po mojem mnenju gospod Peterle lahko bil ves čas v Bruslju, rezultat pa ne bi bil kaj bistveno drugačen.

Ana Svenšek

Kar nekaj stvari je, ki govorijo, da trenutek za gospoda Peterleta ni bil pravi, ne glede na to, pa sem jaz še vedno prepričan, da bo deloval v dobro Slovenije, kot je deloval do zdaj.

Ivo Boscarol

Gospod Türk je v Sloveniji politično še relativno čist, tako da ima s tega stališča zagotovo veliko prednost.

Boscarol: Rezultat posledica trenutnih razmer