Janez Drnovšek se je odločil, da se bo umaknil iz politike. Foto: EPA
Janez Drnovšek se je odločil, da se bo umaknil iz politike. Foto: EPA
Janez Drnovšek
Zaradi Drnovškove odločitve si bo marsikdo najverjetneje oddahnil. Foto: EPA
Drnovšek se bo umaknil iz politike

Iz kabineta še sporočajo, da se je Drnovšek dokončno odločil za umik z najvišjih državniških funkcij.

Ugibanja o njegovem morebitnem kandidiranju na predsedniških volitvah so se pojavljala že nekaj časa. Da bi naredil konec tovrstnim ugibanjem, se je odločil, da odstopi z mesta predsednika Gibanja za pravičnost in razvoj, katerega ustanovitelj je bil.

Drnovšek je, da ne bo kandidiral, prvič naznanil na Televiziji Slovenija, pred približno enim letom. Ker pa so ga novinarji večkrat spraševali, ali namerava kandidirati, se je odločil, kot je zapisal na spletni strani Gibanja za pravičnost in razvoj, da bo, če tako želijo, vnesel malo zmede. Tako njegovi odgovori niso bili več eksplicitni, na koncu pa je obveljala leto dni stara odločitev.

Kdo bo kandidiral?
Kandidiranje na predsedniških volitvah je oktobra lani napovedal evropski poslanec Lojze Peterle. Drnovškovo odločitev spoštuje, sam pa namerava še naprej delovati, kot da bi se v predsedniško tekmo podali najboljši kandidati. Svojo kandidaturo sta napovedala še predsednica stranke Glas žensk Monika Piberl in Darko Krajnc, predsednik Stranke mladih Slovenije. Borut Pahor o kandidaturi razmišlja že nekaj časa, vendar se mora, kot pravi, preden sporoči svojo odločitev, posvetovati z ljudmi iz stranke in z drugimi. Pahor je povedal, da gre za Drnovškovo zasebno odločitev, ki jo bo komentiral, ko jo bo Drnovšek povedal v kamero.

Drnovšek se bo umaknil iz politike