Volivec, ki želi glasovati iz tujine, mora izpolnjeno glasovnico poslati pravočasno, da bo na sedežu Državne volilne komisije najpozneje 29. oktobra do 12.00. Foto: RTV SLO
Volivec, ki želi glasovati iz tujine, mora izpolnjeno glasovnico poslati pravočasno, da bo na sedežu Državne volilne komisije najpozneje 29. oktobra do 12.00. Foto: RTV SLO
Slovenskim državljanom, ki živijo v tujini, so konzularna predstavništva že konec avgusta začela pošiljati obvestila o razpisu volitev, sredi okrobra pa so sledile še volilne karte in glasovnice. Foto: RTV SLO
Je za volitve vse pripravljeno?

Na Državni volilni komisiji pa tega, ali ljudje glasovnico tudi dejansko prejmejo, ne vedo.

Evidenco slovenskih državljanov, ki živijo v tujini, namreč vodi ministrstvo za notranje zadeve. Ministrstvo za posameznika izda volilno karto, Državna volilna komisija pa v skladu s 45. členom zakona o evidenci volilne pravice in sklepom RVK-ja iz 9. oktobra glasovnico, ki jo pošlje posamezniku, je za MMC povedal tajnik Državne volilne komisije Marko Golobič.

Od takrat naprej državna volilna komisija pošiljk ne spremlja več, zato podatka o tem, ali so posamezniki prejeli glasovnice, nimajo, je dodal Golobič. Slovenskim državljanom, ki živijo v tujini, so konzularna predstavništva že konec avgusta začela pošiljati obvestila o razpisu volitev, sredi okrobra pa so sledile še volilne karte in glasovnice. Golobič je še povedal, da mora volivec, ki želi glasovati iz tujine, izpolnjeno glasovnico poslati pravi čas, da bo na sedežu Državne volilne komisije najpozneje 29. oktobra do 12.00.

Predsednik komisije Anton Gašper Fantar je sicer dejal, da nepravilnosti v zvezi z glasovanjem iz tujine ne pričakuje. Vendar pa ostaja dejstvo, da volivci v tujni lahko glasujejo tako po pošti kot tudi na slovenskih predstavništvih. Zaradi tega bodo okrajne volilne komisije in DVK morale pri vsakem glasu, ki bo prišel iz tujine, preveriti, ali ni volivec morda glasoval tudi na slovenskem predstavništvu.

Bivališče pri mnogih neznano
Nekoliko drugačne podatke o volivcih, ki živijo v tujini, smo dobili z ministrstva za notranje zadeve. Število državljanov, vpisanih v posebni volilni imenik za tujce, po njihovih ugotovitvah znaša 73.911. Od tega naj bi bile za okoli 47.000 volivcev že natisnjene volilne karte, zataknilo pa se je pri večini ostalih (okoli 24.000), saj z njihovimi naslovi nihče ne razpolaga.

Največ slovenskih dražvljanov, ki imajo stalno bivališče v tujini, sicer živi na Hrvaškem, v Nemčiji in v Srbiji.

Poziv na volitve dobil državljan Hrvaške in BiH-a
Časopis Dnevnik pa piše, da je obvestilo, da je vpisan v volilni imenik, in poziv na nedeljske volitve s pariškega veleposlaništva prejel tudi človek z dvojnim državljanstvom BiH-a in Hrvaške, ki živi v Franciji. Ko je veleposlaništvo obvestil, da ni slovenski državljan, pa so mu pojasnili, da sta se pomešala register državljanov in seznam prijateljev veleposlaništva. Ob tem se postavlja vprašanje, koliko ljudi, ki niso slovenski državljani, je še dobilo obvestilo in poziv, in kaj se bo zgodilo, če kdo od njih v nedeljo pride na volitve.

Marko Golobič je v pogovoru za MMC pojasnil, da se kaj takšnega ne more zgoditi, saj bi morali ugotoviti, da človek ni slovenski državljan in ne more voliti.

SNS: Pošiljanje praznih glasovnic v tujino je sporno
V poslanski skupini Slovenske nacionalne stranke obsojajo sklep Državne volilne komisije, na podlagi katerega se volivkam in volivcem, ki imajo stalno prebivališče v tujini, pošljejo glasovnice s priloženo volilno kampanjo. Menijo, da je takšen sklep ne le pri teh volitvah, ampak tudi pri vseh nadaljnjih volitvah poraja dvom o njihovi korektnosti.

A. M.

Je za volitve vse pripravljeno?