Jelinčič trdi, da so mednarodni zemljevidi še leta 1949 risali celotno Istro v sklopu Slovenije. Foto: RTV SLO
Jelinčič trdi, da so mednarodni zemljevidi še leta 1949 risali celotno Istro v sklopu Slovenije. Foto: RTV SLO

Meja na Mirni je zgolj druga možnost. Prva je celotna Istra.

Zmago Jelinčič o meji s Hrvaško
Pogovor z Zmagom Jelinčičem

Predsednik Slovenske nacionalne stranke je v spletni klepetalnici MMC-ja povedal, da bi se kot predsednik udeleževal državnih proslav, državo pa bi lahko vodil kar od doma, saj živi blizu predsedniške palače. Meni še, da smo Slovenci v lastni državi drugorazredni državljani, glede Strojanovih pa, da bi jih morali izseliti iz države.

Namesto patrij pomoč prizadetim v neurju
Glede ujm je dejal, da je SNS od vlade zahteval odpoved nakupa polovice patrij v korist prizadetim, tako posameznikom kot krajevnim skupnostim in občinam ter za obnovo uničenih spomenikov.

Bolnišnico Franjo je ocenil kot spomenik svetovnega pomena. "Slovenski narod je z njo pokazal organizacijsko sposobnost v najhujšem času, obenem pa tudi socialno-zdravstveni čut za ranjene borce za narodovo svobodo. Tudi bolnišnica Franja nas dela nekaj posebnega in nanjo smo lahko zelo ponosni, saj je to edini tak primer v svetu," zatrjuje Jelinčič.

Državne simbole bi bilo potrebno zamenjati
Jelinčič pravi, da mu trenutni državni simboli niso všeč, saj "gre za znak kolesarskega društva ali morda logotip hidrocentrale, ki mu nekateri pravijo grb, ter za rusko zastavo, ki jo nekateri deklarirajo za slovensko".

Na vprašanje, kaj bi naredil za Cerkev, odgovarja, da si že sama postilja zelo dobro. Cerkev vstopa v gospodarstvo in kapitalske trge kot multikapitalist, čeprav je njena vloga vse kaj drugega, pravi prvak SNS-a.

"Imamo premalo patriotizma. Ena od izboljšav je domovinska vzgoja v šolah, kar sem predlagal in je minister Zver obljubil, da bo vpeljal v pouk, druga je pravilno učenje zgodovine," je prepričan predsedniški kandidat.

"Džamija v Ljubljani in v Sloveniji nima kaj delati," pravi o džamiji, sicer pa naj bi imeli v Sloveniji po zahodnoevropskih standardih že 14 džamij, ki jim muslimani "pri nas pravijo molilnice, zato da lahko govorijo, da nimajo ničesar".

Celoten klepet lahko preberete tukaj.

Meja na Mirni je zgolj druga možnost. Prva je celotna Istra.

Zmago Jelinčič o meji s Hrvaško
Pogovor z Zmagom Jelinčičem