Pred začetkom soočenja je Peterle zagotovil, da bo večer drugačen, da se bodo med kandidatoma pokazale razlike. Foto: RTV SLO
Pred začetkom soočenja je Peterle zagotovil, da bo večer drugačen, da se bodo med kandidatoma pokazale razlike. Foto: RTV SLO
Danilo Türk
Glede poprave krivic izbrisanih je Türk dejal, da je ustavno sodišče že odgovorilo na to vprašanje, ugotovilo je, kje so bile krivice in kako se lahko odpravijo, sedanji predlog ustavnega zakona pa po njegovem mnenju ni na poti za odpravo teh krivic. Foto: EPA
Lojze Peterle
Lojze Peterle je menil, da se slovenska vlada boji, da bi bilo pri vprašanju reševanja statusa izbrisanih prizadeto dostojanstvo naše države, če bi z napačno rešitvijo nagradila nekoga, ki je sodeloval v nečednih zadevah jugovzhodno od Slovenije. Sam zato razume vlado, da ne more biti kolektivnega pristopa, ampak da je treba vsak primer posebej obravnavati. Foto: RTV SLO
Končno soočenje

Na vprašanje, kaj bi storila kot predsednika države, če slovenska javnost ne bi bila zadovoljna z rezultati arbitraže, je Danilo Türk odgovoril, da se dobro zaveda, da je predsednik države šef države in ima določene naloge. Naloga, ki je v tem pogledu najpomembnejša, je slovenski nacionalni interes, zato bo Türk v vsem času gledal na to, kar bi vplivalo tudi na odločitve o arbitraži in drugih vprašanjih. Sam je pripravljen dati svoje znanje na razpolago, da bi se s Hrvaško dogovorili za tako razreševanje, ki bo najbolj ustrezalo slovenskemu nacionalnemu interesu, je pojasnil Türk.

Lojze Peterle je dejal "arbitraža gor ali dol, predno se pogovarjamo o arbitraži, se je treba spomniti, kaj smo se dogovorili s Hrvaško", in dodal, da smo imeli celoten Priranski zaliv in odprt dostop do morja.

Glede prizadevanja predsednika države Janeza Drnovška za razrešitev krize v Darfurju je Peterle dejal, da je imel Drnovšek prav, ko je obsojal nedejavnost in špekulacije, izbral pa je metodo, ki ni mogla pripeljati do uspeha, saj imajo tako močne pobude večje možnosti, če se dogovorijo v širšem krogu. Po Peterletovem mnenju je manjkalo koordinacije, metodologije, je pa vesel, da je Drnovškova pobuda naletela na odmev.

Türk: Drnovškova ideja kritizirana po krivici
Türk je dejal, da je bila ideja v Sloveniji kritizirana po krivici, Drnovškova ideja je bila dobra in pravočasna, še je bil čas za bolj učinkovito diplomatsko prizadevanje. Kar pa je sledilo, po Türkovem mnenju, pa je šlo po poti, ki ni bila najboljša, ni bilo ustrezne koordinacije znotraj Evropske unije.

Če bi se tik pred parlamentarnimi volitvami zgodilo, da bi mandat potekel nekaj veleposlanikom, bi Türk ocenil situacijo in pogledal, če se kje da opraviti hitro in nujno zamenjavo. Čas pred volitvami je po njegovem mnenju posebno politično obdobje, kjer je modreje počakati do konstituiranja novega parlamenta. Peterle je dejal, da je pravo, ki ureja našo mrežo veleposlaništev, neodvisno od volitev, sam bi delal na podlagi pravne službe. Po tem je Danilo Türk dodal, da je v mednarodnem pravu normalno, da se kakšnemu veleposlankiku mandat tudi podaljša, Slovenija je to že kdaj storila in ni dobro, da se izvaja neki avtomatizem. Lojze Peterle je ob tem opozoril, da zakon diplomate loči na karierne in pogodbene.

Glede svetonazorske usmerjenosti ustavnih sodnikov pa je Lojze Peterle dejal, da se strinja s Petrom Jambrekom, ki je na začetku postavljanja ustavnih sodnikov izpostavil kriterij, da mora biti ustavno sodišče glede tega kriterija uravnoteženo. Svetovni nazor je eden od kriterijev, ki ga je treba upoštevat, zato se zavzema za uravnoteženo sestavo ustavnih sodnikov. Danilo Türk je dejal, da sta poglavitna kriterija moralnost in strokovnost, svetovni nazor pa ni nekaj, kar bi sam upošteval.

Peterle: Vlada glede inflacije storila, kar je lahko
Kandidata sta se dotaknila tudi inflacije. Türk je dejal, da je zaradi inflacije zaskrbljen že nekaj časa. Meni, da ima inflacija še en pomemben vidik, povišale so se namreč cene osnovnih življenjskih potrebščin. Opozoril je, da imamo v Sloveniji kartelno distribucijo prehrambene industrije, vprašanje pa je tudi, ali se je vlada na inflacijo pravočasno odzvala. Sam meni, da se je vlada odzvala prepočasi in je predolgo mislila, da je inflacija le kratkotrajne narave.

Peterle je dejal, da je sam delal primerjave s cenami po Evropi in ugotovil, da se drugod cene niso tako povišale, se pravi, da imamo tudi v Sloveniji notranje rezerve. Vlada ima po njegovem mnenju majhen segment, pri katerem lahko vpliva na cene. V tem segmentu je vlada vzpostavila potrebne ukrepe, a se rezultati še niso pokazali, je končal Peterle.

Drugo soočenje boste lahko spremljali v petek ob 19.55 na prvem programu.

Končno soočenje