Predsedniški kandidati se strinjajo, da sprava še ni dosežena. Foto: RTV SLO
Predsedniški kandidati se strinjajo, da sprava še ni dosežena. Foto: RTV SLO
Vojnih ujetnikov ne smeš pobijati brez sodnega postopka, je prepričan Mitja Gaspari. Foto: EPA

Darko Kranjc meni, da je treba obsoditi vse poboje in da "Slovenci še nismo končali 2. dvetovne vojne". Prepričan je, da bi se morala z interpretacijo zgodovine ukvarjati stroka, in ne politika.

Jelinčič:Kolaboracija je zavrženo dejanje
Zmago Jelinčič zastopa stališče, da je kolaboracija zavrženo dejanje in pravi, da o državljanski vojni ni mogoče govoriti, saj "bela garda ni imela svoje države". Jelinčič priznava, da so komunisti izkoristili boj proti okupatorju, a opozarja, da relativizacije kolaborantov ne bi smeli dopustiti.

Gaspari: Sodelovanje z okupatorjem je napačna odločitev
Mitja Gaspari je dejal, da je bila odločitev tistih, ki so menili, da bodo zaradi sodelovanja z okupatorjem žrtve manjše, napačna. Prepričan je, da je prva reakcija ob okupaciji, boj proti okupatorju. Povedal je, da so politične sile, in sicer tako komunistična partija kot katoliška cerkev, v tem času želele doseči večjo politično moč. Gaspari v zvezi s poboji meni, da brez sodnih postopkov ne moreš pobijati vojnih ujetnikov.

Türk: Sprave ne more zaukazati predsednik
Danilo Türk je dejal, da sprava ni cilj, ki bi bil dosegljiv s predsedniškim dekretom, ampak, mora dozoreti v srcih ljudi. Raziskovanje povojnih pobojem ima za širše vprašanje, ki obstaja povsod po svetu, zato Slovenija ni v kakšnem posebnem položaju.

Piberl: krivdo morata priznati obe strani
Monika Piberl pa, da na to obdobje ni mogoče gledati objektivno. Prepričana je, da so se odločitve za odhod v partizane ali domobrance sprejemale "pod pritiskom in v strahu za lastno življenje". Meni, da bi krivdo morali priznati obe strani.

Peterle: Žrtev vojne je ves narod
Alojz Peterle je prepričan, da je bil žrtev vojne ves slovenski narod, saj so se srečali s tremi totalitarizmi. V drugi svetovni vojni se je zgodila revolucija, ki je razdelila slovenski narod, osamosvojitev leta 1991 pa jih je spet povezala, je dejal Peterle.

Pečarič: NOB ni bil zločinski
Elena Pečarič je zatrdila, da je po duši mlada partizanka. Meni, da je treba povojne poboje obravnavati resneje. Moti jo, da se NOB označuje kot nekaj zločinskega in da se za komuniste označuje tako partizane kot tiste, ki so pobijali, kar je po njenem mnenju poskus, da se "vse spravi na raven nekih banalnih razlag."