Noben kandidat pa ne razmišlja, kaj bo počel, če ne bo izvoljen. O izvolitvi sta namreč prepričana oba. Foto: RTV SLO
Noben kandidat pa ne razmišlja, kaj bo počel, če ne bo izvoljen. O izvolitvi sta namreč prepričana oba. Foto: RTV SLO

Danilo Türk bi se v primeru izvolitve s Pravno fakulteto v Ljubjani, kjer je zaposlen, najverjetneje dogovoril za sporazumno prekinitev delovnega razmerja. Po besedah dekana Rajka Pirnata pa bo imela fakulteta nekaj težav, ko bo morala najti novega predavatelja mednarodnega prava. Pirnat je dejal, da pri tem nekoliko računajo na ustavno sodnico Mirjam Marjeto Škrk, ki naj bi se ji kmalu iztekel mandat.

Pri Peterletu nekoliko bolj zapleten postopek
Nekoliko bolj zapleten bi bil postopek po izvolitvi Lojzeta Peterleta. Kot poslanca evropskega parlamenta bi ga zamenjal naslednji poslanec z evropske liste NSi-ja, ki je dobil največ glasov. To bi bil Anton Kokalj. Ker pa je Kokalj trenutno poslanec v državnem zboru, bi se po besedah pravnika Mira Cerarja moral sam odločiti, katero funkcijo bo upravljal.

Če bi se odločil, da postane evropski poslanec, bi njegovo mesto prevzel nadomestni poslanec, v nasprotnem primeru pa bi v evropski parlament odšel naslednji iz NSi-jeve liste za evropske volitve, je še povedal Cerar. Če bi torej Kokalj ostal v slovenskem DZ-ju, bi evropska poslanka postala zdajšnja državna sekretarka na šolskem ministrstvu Alenka Šverc.