Krajnc je predsednik Stranke mladih Slovenije od leta 2004. Po njegovih besedah jih mediji ignorirajo, ker niso parlamentarna stranka. Foto: RTV SLO
Krajnc je predsednik Stranke mladih Slovenije od leta 2004. Po njegovih besedah jih mediji ignorirajo, ker niso parlamentarna stranka. Foto: RTV SLO
Pogovor z Darkom Krajncem
Glede privatizacije pravi, da ne bi prodajal surovinskih industrij in infrastrukture tujcem. Foto: RTV SLO
Darko Krajnc
Krajnčevo premoženjsko stanje je skromno. Njegovi mesečni dohodki znašajo med 800 in 1.000 evrov, lastnega stanovanja nima. Trdi pa, da ima veliko več socialnega kapitala kot materialnega. Foto: RTV SLO

Kot je povedal v pogovoru za Televizijo Slovenija, si želi več služb za mlade, nižje cene stanovanj, brezplačne vrtce. "Država ne nudi dovolj državljanom," zatrjuje 32-letni magister sociologije. Glede brezplačnih vrtcev je dejal, da bi jih lahko financirali s prerazporeditvijo nekaterih proračunskih postavk, na primer na račun visokih sredstev za obrambo.

Do brezplačnih vrtcev na račun obrambe?
Slovenija za predšolsko vzgojo namenja 0,67 odstotka bruto družbenega proizvoda, medtem ko države članice OECD-ja namenjajo od 1,3 do 2,3 odstotka. Istočasno je proračunski delež, namenjen za obrambo, 1,8 odstotka, navaja Krajnc.

Za vrtce gre v Sloveniji celo do četrtino družinskih prejemkov, na Švedskem pa le 5 odstotkov. Tako nekateri Slovenci vozijo otroke v vrtce v Avstrijo ali Italijo, ker je to cenejše. Zaskrbljujoče nizka je tudi vključenost v vrtce.

Proti državnemu financiranju zasebnega šolstva
Krajnc sicer nasprotuje 100-odstotnemu financiranju zasebnega šolstva s proračunskih denarjem. Zasebni iniciativi namreč po njegovih besedah ne more stroškov v celoti pokriti država. Zasebno šolstvo je lahko le zdrava konkurenca javnemu, pojasnjuje trenutno najmlajši predsedniški kandidat.

O delu prek študentskih servisov je povedal, da gre za socialni korektiv ter da do zdaj na tem področju ni bilo sistemske rešitve, ampak le parcialni ukrepi. Zagotovo bo v prihodnosti prevladala neka druga, bolj smiselna in bolj pravična rešitev, je prepričan.

V ospredju tudi spoštljivejši odnos do okolja
Krajnc, ki deluje tudi v okviru evropskih zelenih, bi si prizadeval za spoštljiv odnos do okolja. Sam uporablja avtomobil in kolo, v stanovanju pa ima nameščene varčne žarnice.

Nekdanji študentski minister za socialo in zdravstvo pri Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani je že do zdaj izpeljal veliko projektov s področja sociale, bil pa je tudi kandidat za župana Šentilja na zadnjih volitvah.

Povedal je še, da bi v primeru njegove izvolitve Slovenija dobila prvo damo. Krajnc namreč ima partnerico, ki živi v Lendavi.