Obrtnega sejma v Celju so se udeležili Darko Krajnc, Danilo Türk, Elena Pečarič in Jože Andrejaš. Foto: RTVSLO
Obrtnega sejma v Celju so se udeležili Darko Krajnc, Danilo Türk, Elena Pečarič in Jože Andrejaš. Foto: RTVSLO

Svoj pogled na slovensko podjetništvo so predstavili Jože Andrejaš, Danilo Türk, Darko Kranjc in Elena Pečarič. Kandidati so se odzvali na povabilo vodstva Obrtne zbornice Slovenije, ki jih je s tem namenom povabila na mednarodni obrtni sejem v Celju. Türk je povedal, da je prihodnost Slovenije povezana s podjetništvom in da država najbolj potrebuje prav podjetništvo in ustvarjalnost. Kot predsednik bi Türk poskrbel, da bi bila razprava o zahtevah obrtnikov dobro usmerjena.

Za Andrejaša, ki je tudi sam obrtnik, je podjetništvo temelj gospodarstva v Evropi, zato si želi, da bi bilo tako tudi v Sloveniji. 45-letni predsedniški kandidat iz Radovljice meni, da je danes v Sloveniji težko začeti obrt, številni današnji obrtniki pa so "svojo dejavnost začeli v garažah".

Andrejaš bi si prizadeval za to, da bi lahko začetniki svojo obrt začeli brez velikega kapitala. Ker v obrtniški dejavnosti primanjkuje delovne sile, pomeni, da je bilo v preteklosti nekaj narobe s šolskim sistemom, je še dejal.

Kranjc je poudaril, da mora biti predsednik države promotor podjetništva in dobrih idej. Ob tem je izrazil obžalovanje, da je z delom prenehala mala šola podjetništva, ki je živela deset let. Po njegovih besedah zakonodaja v Sloveniji ni dovolj uskaljena s prakso, ter da bi morala biti država zgled in svoje obveznosti plačevati v rokih.

Pomena podjetništva se zaveda tudi Pečaričeva, ki bi se kot predsednica borila proti birokraciji in opozarjala na možnosti, ki jih ponujajo evropski skladi.