Po Jelinčičevem mnenju se v tem primeru izvaja določen politični pritisk. Foto: RTV SLO
Po Jelinčičevem mnenju se v tem primeru izvaja določen politični pritisk. Foto: RTV SLO
Državna volilna komisija je prvič letos v tujino poslala glasovnice vsem 39.903 državljanom, za katere je znan naslov bivanja. Foto: RTV SLO
Zapleti z glasovnicami

Zaradi pošiljanja glasovnic v tujino bodo najprej proučili zakonodajo, saj menijo, da se v zvezi s tem pojavlja več kršitev in neupoštevanje volilne zakonodaje.

Glasovnice 39.903 volivcem v tujini
Državna volilna komisija je namreč prvič letos v tujino poslala glasovnice vsem 39.903 državljanom, za katere je znan naslov bivanja. Praksa je drugačna kot pretekla leta, ko so glasovnice dobili le tisti, ki so zanje zaprosili.

Zagorc: Rok za vložitev ugovora je tri dni
Pravni strokovnjak Saša Zagorc je za MMC povedal, da imajo vsak kandidat, predstavnik liste kandidatov in vsak volivec pravico vložiti ugovor pri volilni komisiji volilne enote, če naj bi bile kršitve storjene na volišču samem ali pri delu okrajne volilne komisije. Rok za vložitev so trije dnevi po dnevu glasovanja.

Ministrstvo za zunanje zadeve pa je v zvezi z glasovanjem iz tujine opozorilo, da je sistem urejen tako, da dvojno glasovanje ni mogoče. Za točno in popolno evidenco so zainteresirani na ministrstvih za notranje in za zunanje zadeve ter na upravnih enotah pa tudi posamezniki, ki lahko uresničujejo volilno pravico in skladno z določbami zakona o prijavi prebivališča dolžni sporočati vsako spremembo naslova, so sporočili z MNZ-ja.

Sicer pa je Svetovni slovenski kongres pozdravil odločitev Državne volilne komisije, da glasovnice razpošlje vsem državljanom v tujini. Kot je dejal podpredsednik SSK-ja Franci Feltrin, je voliti predsednika republike diskrecijska pravica vsakega državljana, tudi tistega, ki ne živi v mejah matične države.

Krajnc sam ne bo vložil pritožbe
Darko Krajnc je dejal, da je zaplet težko komentirati glede na to, da je na vrat na nos pred volitvami, saj gre za neko forsiranje, za novačenje ljudi na terenu. Za morebitno pritožbo se sam ne bo odločil, lahko pa pride do kakšne skupinske pritožbe. Krajnc je ob tem izrazil upanje, da večjih nepravilnosti ne bo, čeprav je vse skupaj na meji moralnega. Dodal je še, da je prav, da se ljudjem omogoči udeležba na volitvah, ni pa prav, da se jih k temu poziva.

Danilo Türk je za MMC sporočil, da od RVK-ja pričakuje, da bo pojasnil vse podrobnosti v zvezi z glasovanjem iz tujine, saj morajo volitve potekati v skladu z zakonom in "nad zakonitostjo ne sme biti nobene sence dvoma".

Peterle želel predvsem izreči opozorilo
Na naše vprašanje so se odzvali tudi iz Peterletovega volilnega štaba, kjer so povedali, da so določene postopke že sprožili, kakor hitro so ugotovili nepravilnosti na glasovnicah. Vendar so s tem želeli predvsem izreči opoorilo v izogib kasnejšim zapletom.

Monika Piberl pa je za MMC povedala, da se bodo, če bodo resnično ugotovili nepravilnosti, zagotovo lotili določenih postopkov, vendar pa po njenih izkušnjah zelo težko uspeš v takšni zadevi. Elena Pečarič pa opozarja, da je možnost praznih glasovnic po zakonu predvidena le za primere, ko v času pošiljanja glasovnic vsi kandidati še niso uradno potrjeni, a na letošnjih volitvah temu ni bilo tako. Od RVK-ja zato pričakuje pojasnilo, ali obstajajo še kakšni drugi razlogi, ki utemeljujejo pošiljanje praznih glasovnic v tujino v času, ko so bile že znane in potrjene vse kandidature.

A. M.

Zapleti z glasovnicami