Volivci, ki želijo izkoristiti možnost posebne oblike glasovanja, morajo o tem volilno komisijo obvestiti najkasneje do četrtka. Foto: EPA
Volivci, ki želijo izkoristiti možnost posebne oblike glasovanja, morajo o tem volilno komisijo obvestiti najkasneje do četrtka. Foto: EPA
Volilne skrinjice letos ne bodo iz lepenke, ampak iz transparentnega materiala. Foto: RTV SLO
Na predčasne volitve!

Predčasno glasovanje je mogoče na sedežih 88 okrajnih volilnih komisij, ki imajo sedeže na upravnih enotah ali njihovih izpostavah. Predčasna volišča bodo odprta do četrtka od 9. do 17. ure. Zagotovljena je tajnost volitev, volivec pa bo glasovnico oddal v volilno skrinjico. Po koncu predčasnih volitev jih bodo zapečatili, odprli pa jih bodo šele v nedeljo. Rezultati predčasnih volitev bodo prvi rezultati, ki bodo objavljeni po zaprtju volišč, v nedeljo ob. 19. uri.

Volilne skrinjice bodo transparentne
Volilne skrinjice bodo letos prvič iz transparentnega materiala in ne več iz lepenke kot do zdaj, uporabili pa jih bodo tako nad predčasnih kot na rednih volitvah v nedeljo, kjer se bo volilo na več kot 3.000 voliščih po državi. Volivci bodo prejeli glasovnico formata A5, na kateri so zapisana imena in priimki sedmih kandidatov. Za oddajo glasu bo volivec obkrožil zaporedno številko pred imenom in priimkom svojega kandidata.

Volimo lahko kjer koli v Sloveniji
Letos lahko volivci na dan volitev glasujejo tudi zunaj kraja svojega stalnega bivališča. V tem primeru morajo volilni komisiji do četrtka sporočiti, v katerem kraju želijo glasovati. Zanje bodo odprta določena volišča na območju druge volilne enote. Ta način glasovanja pride v poštev predvsem za študente, vikendaše in druge volivce, ki jih v nedeljo ne bo doma, a bi vseeno želeli glasovati za svojega kandidata.

Za posebno obliko glasovanja se je treba prijaviti
V Sloveniji lahko volijo tudi izseljenci, ki bodo na dan volitev v domovini. Tudi zanje velja, da morajo o tem obvestiti volino komisijo.

Država omogoča tudi posebne oblike glasovanja za gibalno ovirane osebe. Osebo, ki je invalid, lahko na volišču spremlja osebe, ki ji pomaga izpolniti glasovnico. Če volišče ni dostopno, je dovoljeno glasovanje pred voliščem, poleg tega pa je vsaka volilna komisija določila najmanje eno volišče v volilni enoti, ki je dostopno invalidom. Za glasovanje na posebnem volišču se mora oseba prijaviti do četrtka.

Oseba, ki zaradi bolezni ne more na volišče, pa lahko zaprosi za glasovanje doma. V tem primeru jo bo v nedeljo obiskal "leteči" volilni odbor, svojo željo pa mora volilni komisiji prav tako sporočiti do četrtka.

Na predčasne volitve!