Študenti naj bi bili pozorni na vodenje verskih obredov, pa tudi na morebitno opredeljevanje občanov po obredu. Foto: RTV SLO
Študenti naj bi bili pozorni na vodenje verskih obredov, pa tudi na morebitno opredeljevanje občanov po obredu. Foto: RTV SLO
Študentje spremljali duhovnike

Lukšič je študente pozval, naj v predvolilnem času spremljajo morebitno politično delovanje predstavnikov verskih skupnosti pri verskih obredih. Natančneje, študenti naj bi bili pri predmetu Temelji politologije pozorni na to, ali vodje verskega obreda navzoče pozivajo, naj se udeležijo volitev, pa tudi, ali navajajo, za koga naj glasujejo. Prav tako naj bi študentje spremljali obnašanje občanov po obredu in ugotavljali, ali kdo izmed njih javno poziva druge, naj volijo določenega kandidata.

Primerjave s totalitarizmom se vrstijo
Jože Tanko, SDS, je Lukšiča obtožil, da gre pri tem za politično motivirano nadzorovanje civilne družbe, ki spominja na totalitarizem. Omenjene raziskave naj bi pomenile kršenje ustavnih pravic in zlorabo visokošolskega prostora. Podobno menijo pri slovenski škofovski konferenci, kjer sporno nalogo primerjajo z nadzorom duhovnikov v času komunizma.

Spor še dodatno zapleta to, da je Igor Lukšič podpredsednik Socialnih demokratov.

Lukšič: Gre za običajno študijsko prakso
Lukšič odgovarja, da študentje nikoli niso motili verskih obredov, da so nalogo opravljali le v lastno zadovoljstvo, v poročilih pa niso navajali nobenih imen. Po njegovem gre pri tem zgolj za običajen način dela sodobnega univerzitetnega študija, ki teorijo povezuje s prakso. Tako naj bi šlo le za priložnost za delo na terenu, ki jo želijo omogočiti študentom. Volitve so za študente politologije izziv in priložnost, dodaja Lukšič, ki še pripominja, da je delo verskih skupnosti javno, tako kot so javna tudi predavanja na univerzi.

Študentje spremljali duhovnike