Predsednika borčevske organizacije motijo Türkove izjave v Rodiku pred mesecem dni. Foto: RTV SLO
Predsednika borčevske organizacije motijo Türkove izjave v Rodiku pred mesecem dni. Foto: RTV SLO
Danilo Türk
Vztraja, da ne gre za nesporazum. Foto: RTV SLO
ZZB NOV ne bo podprla Türka

Zaradi njegovih izjav na nastopu v Rodiku bo raje podprl Mitjo Gasparija. Türkovo stališče, da je komunistična partija zlorabila partizanstvo za osvojitev oblasti in s partizanstvom legitimirala nedemokratični politični sistem, se predsedniku Zveze združenj borcev NOB-ja Stanovniku namreč zdi nedopustno.

Stanovnik Türku tudi očita, da je partizane izkoristil za lastno promocijo. "Prišel je na partizansko prireditev in držal kandidacijski govor," je pojasnil. V odgovor na izjavo predsedniškega kandidata je dejal, da je za poboje kriva povojna jugoslovanska armada.

"Prvič, ne morete reči, pobijali so komunisti, to sploh ni res. Po vojni pa je bilo vse to v rokah jugoslovanske armade," je odgovoril na vprašanje TV Slovenija, kdo je pobijal v povojnem času.

Türk ne odstopa od svoje izjave
Türk, ki mu javnomnenjske raziskave v predsedniški tekmi trenutno pripisujejo drugo mesto, pri svoji izjavi vztraja in pravi, da ne gre za nesporazum. Pravi, da "moramo priznati, da so se v povojnem času dogajale tudi nekatere reči, na primer to, da je komunistična partija uporabilo NOB za legitimiranje svoje oblasti in tudi za nedemokratične postopke, ki so se dogajali po vojni".

Gaspari je med obiskom Prekmurja in tamkajšnjih Romov podporo Stanovnika komentiral: "To, kar je gospod Stanovnik rekel, velja resno razmisliti, saj to ni rekel kar kdorsigabodi, ampak predsednik zveze borcev in človek z veliko integriteto in spoštovanjem."

Podajanje žogice med zgoraj omenjenim triem je komentiral tudi prvi uradni predsedniški kanidat Lojze Peterle, ki ga je danes podprla tudi Zveza za Primorsko. V tej odločitvi vidi različen odnos do slovenske preteklosti, tudi ob tem pa želi, da bi preteklost čim bolj razumeli in da bi nas čim manj delila, saj nas čakajo pomembne naloge in izzivi za prihodnost.

M. K.

ZZB NOV ne bo podprla Türka