Novi predsednik bo 55-letni Danilo Türk. Foto: Reuters
Novi predsednik bo 55-letni Danilo Türk. Foto: Reuters
Pahor izredno zadovoljen z izidom
Izjava bodoče prve dame
Kresalova: Rezultat odraz črne kampanje
Türk ni pričakoval tako visoke zmage
Golobič: Zmaga Türka zmaga ljudi, ki hočejo spremembe
Erjavec: DeSUS ni volilni stroj

"Prav je, da že ob tej priliki izrazim zadovoljstvo, in da pojasnim, da teh rezultatov ne jemljem samo v kategorijah lastne zmage. Volitve so delo vseh nas. Vseh štabov, vseh novinarjev, poročevalcev, fotografov. Volitve so za vse nas in rad bi bil predsednik, ki združuje," je dejal takoj po objavi vzporednih volitev.

Želja po novem, ki se je izkazovala skozi kampanjo, je bila zelo močna. Vsebinska kampanja, prek katere so me volivci spoznali, je pomagala k njihovi podpori za predsednika republike, je še dejal bodoči predsednik, in dodal, da se z negativno kampanjo ni ukvarjal.

Türk se dobro zaveda zaveze volivcem
"Rad bi se zahvalil volivcem, ki so izrazili voljo ljudi na Slovenskem. Ljudje na Slovenskem so spregovorili, povedali so, kaj hočejo, in to nas zavezuje," je v prvem nagovoru dejal novi slovenski predsednik. "Jaz se te zaveze dobro zavedam, kot predsednik, ki želi združevati, in name se lahko zanesete," je še enkrat poudaril.

Volitve razumem kot priložnost, da kandidati pokažejo svoj pristop in način dela, nato pa volivci izberejo, je povedal Türk. Obenem se je zahvalil vsem kandidatom, ki so prispevali k zanimivosti kampanje, še posebej pa tistim ljudem, ki so ga podpirali, ljudem v štabu in tistim, ki so zbirali podpise.

"Posebna zahvala gre tudi Aleksandru Borštnerju, ki je prvi obelodanil idejo, da naj kandidiram. Nato me je klical Borut Pahor in podal resno pobudo, ki sem jo sprejel. Hvala za modrost, čast in podporo, ki mi jih je dal," je še dejal Türk.

Pahor presrečen ob zmagi
Türk je že po oddaji glasovnice povedal, da pričakuje ugoden izid ter da ne želi govoriti in razmišljati o odstotkih. Dejal je le, da od drugega kroga pričakuje lepo udeležbo in še lepši rezultat.

"Ne morem biti srečnejši," je ob zmagi dejal predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor. Pahor vseeno ni pričakoval tako močne podpore Türku, prepričan pa je, da volivci izražajo željo po nečem novem.

Kučan: Türk bo dober predsednik
Nekdanji predsednik Milan Kučan je dejal, da bo Danilo Türk dober predsednik. Slovenija je po njegovem mnenju dobila predsednika, ki bo vodja odprte, sekularizirane in svobodomiselne družbe. Meni, da je socialno čuteč človek in človek dialoga, ki zna prisluhiniti drugače mislečim, ne pripada strankarskim političnim elitam. Ob oddaji glasu Milan Kučan ni razkril, za koga je glasoval. Dejal je, da je glasoval za "najboljšega kandidata", ki ga je prepričal z lastnostmi, ki zagotavljajo, da bo Slovenija odprta, liberarna, laična in sodobna družba.

Erjavec: Najtežja uvrstitev v drugi krog
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je ob oddaji glasovnice povedal, da je bil najtežji korak za Türka uvrstitev v drugi krog. Zmago Türka so sicer pričakovali tudi predsednik Zaresa Gregor Golobič, predsednik Socialnih Demokratov Borut Pahor in predsednica LDS-a Katarina Kresal.

"Informacija, da je del naših volivcev podprl Lojzeta Peterleta, ni točna. V DeSUS-u smo polno podprli Danila Türka," je dejal Karl Erjavec. Če bi DeSUS podprl Gasparija, sem prepričan, da bi bil zdaj on v drugem krogu, je še dejal Erjavec.

Kresalova: Rezultat kaže zmanjšanje podpore vladni koaliciji
"Zagotovo ta rezultat kaže tudi na trend zmanjševanja podpore vladni koaliciji in predstavlja zaušnico negativni kampanji, ki jo je vodil protikandidat," je dejala Katarina Kresal. Po njenih besedah Slovenci ne marajo negativne kampanje in nizkih udarcev, kar so pokazali tudi na volitvah. Kresalovo veseli tudi, da je na volišča prišlo toliko ljudi, kar bo Türku dalo dodatno kredibilnost.

M. K./A. M.

Pahor izredno zadovoljen z izidom
Izjava bodoče prve dame
Kresalova: Rezultat odraz črne kampanje
Türk ni pričakoval tako visoke zmage
Golobič: Zmaga Türka zmaga ljudi, ki hočejo spremembe
Erjavec: DeSUS ni volilni stroj