Forum neposredno ne bo nikogar podprl. Foto: RTV SLO
Forum neposredno ne bo nikogar podprl. Foto: RTV SLO

Glede izjave protikandidata Lojzeta Peterleta, da je v času osamosvajanja bolj teoretiziral in postavljal stvari pod vprašaj, medtem ko so on in ostali že nosili glave v torbi, ter da je bil od junija do avgusta 1991 član jugoslovanske delegacije za človekove pravice, je dejal, da je bil za osamosvojitev in da je opravil svoj del.

"Jaz sem takrat s pooblastilom zunanjega ministra zastopal v Ženevi Slovenijo," pojasnjuje Türk svojo vlogo v komisiji za človekove pravice in nadaljuje, da pa je bil član številnih ekspertnih organov pred tem in še eno leto po tem.

Peterletov očitek o "teoretiziranju" je označil kot neumnost in ga zavrnil.

Türk sicer nima neposredne podpore Foruma 21, ampak podporo Milana Kučana, ki Forum vodi. Na soočenje je bil sicer povabljen tudi Peterle, ki pa se tega ni hotel udeležiti.

Po sestanku s predsednico LDS-a Katarino Kresal pa Türk računa tudi na podporo te stranke, odločitev bodo sporočili v torek. Na sestanku so ugotovili, da imajo skupnih veliko pogledov. LDS-ov kandidat Mitja Gaspari se je v 1. krogu volitev uvrstil tik za Türkom, dobil pa je dobrih 24 odstotkov glasov.