Jelinčič bi se kot predsednik zavzemal za to, da državljanom ne bi bilo upogibati hrbtenice. Milan Kučan in Janez Drnovšek se po besedah Plemenitega nista veliko potrudila za to. Foto: RTV SLO
Jelinčič bi se kot predsednik zavzemal za to, da državljanom ne bi bilo upogibati hrbtenice. Milan Kučan in Janez Drnovšek se po besedah Plemenitega nista veliko potrudila za to. Foto: RTV SLO
Zmago Jelinčič
Po nekaterih meritvah podpora Zmagu Jelinčiču raste. Foto: RTV SLO
zmago Jelinčič in Vladimir Vodušek
Prvak SNS-a meni, da tisti, ki so med drugo svetovno vojno sodelovali z okupatorjem (ter njihovi potomci) ne bi smeli imeti pravice do nobene odškodnine. Foto: RTV SLO
Jelinčič v odgovoru na to, kako bo s takšnim stališčem do Romov predsednik vseh državljanov.

Jelinčič je namreč v okviru oddaj oz. pogovorov s kandidati na TV Slovenija poudaril, da je edini, ki ga ne zanima na primer Kongo ali Brazilija, temveč Slovenija. Skoraj v celoti pa se je pogovor, ki ga je vodil novinar Vladimir Vodušek, sukal okrog številnih dogodkov, ki so zaznamovali Jelinčiča kot provokativnega politika in kot nekoga, ki pogosto prihaja v navzkriž z zakonom.

Pogost očitek Jelinčiču: Nestrpnost in sovražnost
Leta 1970 je imel na primer Plemeniti težave z zakonom, ker naj bi širil rasno nestrpnost. Takrat je na primer dejal, da ne prenese "Šiptarjev", da bi se Slovenija in Hrvaška morali odcepiti od Jugoslavije, da bi bila dobra vojna med Srbi in Hrvati, ko bi se ti stepli med sabo ipd. Danes to komentira z odgovorom, da se je vse, kar je napovedal, uresničilo.

Za sovražen je bil označen tudi njegov govor v oddaji TV Slovenija Piramida, v kateri je prvak SNS-a dejal, da je Slovenija pod vplivom "Ciganov", ki imajo pravico, da kradejo in delajo, kar hočejo. Medtem ko naj bi policija Slovence pretepala, naj si "Ciganov" ne bi upala. Jelinčič pravi, da je takrat le izrazil lastno mnenje, pravica do svodbodnega govora pa je po njegovem "najbolj sveta pravica v EU-ju". V javnosti so bile obsojene tudi njegove izjave v oddaji na televiziji Paprika, kjer se je zavzel za kastracijo pedofilov ter za odločitev, da bi bilo treba pedofilom na čelo vžgati črko P. Jelinčič je še vedno tega mnenja.

Odvzem prostosti vedno po krivem
Leta 1975 so ga zaprli v zapor na Dobu, kjer je odsedel 3 leta in pol. Obtožen je bil kraje orožja v muzeju. Tudi to zgovorni politik ocenjuje za napako, saj naj bi šlo za v tistem času klasičen model, kako spraviti jezikave ljudi v zapor, kar naj bi se po krivem zgodilo tudi njemu. Med osamosvojitveno vojno leta 1991 je bil Plemeniti zaprt. Sam pravi, da zato, ker se je boril zoper JLA. Za odvzemom njegove prostosti naj bi stal LDS. Če ne bi bil zaprt in bi ga pustili delovati, verjame, da bi bila Istra danes slovenska.

Leta 1992 je streljal pod noge štirim muslimanom. Sam zatrjuje, da zato, ker so ga napadli, saj bi sicer mrtev obležal na licu mesta. Njegovo ime se je povezovalo z dvema smrtima, ustreljenim dekletom in umorom Mira Klementa. Kot pravi, za nobeno od smrti ni bil kriv on. Tu je še bomba, ki je bila pred leti podstavljena pod njegovim avtomobilom, za katero je še vedno prepričan, da jo je podstavil Moris, da pa Janez Janša ni dovolil, da bi se to raziskalo. Tovrstnih sumljivih in provokativnih dogodkov, povezanih z Jelinčičem, je bilo v oddaji omenjenih še več.

O aktualnih temah ...
O aktualnih temah ni bilo veliko govora. Med drugim je Jelinčič obsodil vračanje premoženja Cerkvi, ki naj bi dobila veliko preveč. O odprtih vprašanjih s Hrvaško je zatrdil, da je stanje z dne 25. junija 1991 le izhodišče za slovenske zahteve. Vsekakor pa po njegovih besedah ne bo miru, dokler Evropa ne bo sklicala mednarodne mirovne konference. Izbrisane še vedno zavrača in meni, da bi jih bilo treba izseliti iz Slovenije. Do slovenskega sodstva je kritičen, prav tako do dela policije. Sovo je označil za invalidno organizacijo.

Jelinčič v odgovoru na to, kako bo s takšnim stališčem do Romov predsednik vseh državljanov.