Predsedniški kandidat Danilo Türk je bil razočaran, ker leta 2005 ni postal namestnik Kofija Annana. Foto: RTV SLO
Predsedniški kandidat Danilo Türk je bil razočaran, ker leta 2005 ni postal namestnik Kofija Annana. Foto: RTV SLO
Generalna skupščina Združenih narodov
Nasprotujoče si trditve o Türkovem delovanju v OZN-ju se kar vrstijo. Foto: EPA
Obrambno ministrstvo
Projekt analize, katere soavtor je predsedniški kandidat, bo trajal do oktobra 2008, financira pa jo obrambno ministrstvo. Foto: RTV SLO

Skrb vzbujajoče je, da ministrstvo za zunanje zadeve z neresničnimi informacijami namerno zavaja slovensko javnost.

Danilo Türk
Balažic o zadnjih napadih na Türka

V faksimilu, ki so ga objavili nekateri mediji, po Türkovih besedah nikjer ne piše, da je v Komisiji za človekove pravice in podkomisiji za manjšine poleti 1991 v Ženevi delal za Jugoslavijo, ampak je kot država ,iz katere je prihajal, navedena Jugoslavija, kar je takrat še držalo.

Türk je bil neodvisni izvedenec OZN-a
V dokumentu so navedeni "neodvisni eksperti" OZN-a, in ne predstavniki držav, ki pa vsi izhajajo iz neke države, pravi Danilo Türk. Predsedniški kandidat medijem zmote ne zameri, zdi pa se mu skrb vzbujajoče, da ministrstvo za zunanje zadeve z neresničnimi informacijami namerno zavaja slovensko javnost.

Türk je bil jezen na Annana?
Nedavno pa se je v javnosti pojavila informacija o anonimnem pismu, ki je bilo objavljeno na internem spletnem forumu Združenih narodov. V njem je zapisano, da naj bi Danilo Türk leta 2005 jezno zapustil Združene narode, ker ni postal namestnik Kofija Annana. Türk je bil sicer prvi veleposlanik Slovenije pri Združenih narodih, pozneje pa je na povabilo generalnega sekretarja ZN-ja Kofija Annana postal njegov pomočnik za politične zadeve in to delo opravljal pet let.

Türk naj bi bil razočaran, ker je takratni generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan za podsekretarja imenoval Nigerijca Ibrahima Gambarija, ki je imel sicer daljši diplomatski staž, a naj bi imel po mnenju Türka premalo izkušenj.

Na forumih se piše vse sorte
Türk je dejal, da se na forumih "piše vse sorte stvari" in dejal, da vsega kar se piše ne gre resno jemati.

Türk naj bi prepisoval od samega sebe
Najnovejši očitek Türku pa leti na domnevno uporabo istega besedila v dveh strokovnih delih. Deli knjige Temelji mednarodnega prava naj bi bili namreč taki kot Analize potreb po poznavanju prava o oboroženih spopadih in mednarodnega humanitarnega prava, katerih avtor je Danilo Türk.

Očitajo mu, da naj bi bil torej dvakrat plačan za isto delo, Türk pa je za Finance pojasnil, da knjiga obravnava le splošno tematiko mednarodnih operacij, medtem ko je analiza veliko bolj podrobna in praktična. Navedbe je zavrnil tudi minister Karl Erjavec, ki je dejal, da Türk po njegovem vedenju ni kršil zakona, obenem pa ima za običajno, da nekdo svoje znanje uporablja za različna dela.

Klub nekdanjih veleposlanikov brani Türka
Na dogajanje so se odzvali tudi v Klubu nekdanjih slovenskih veleposlanikov, kjer so se odločno postavili v bran Danilu Türku. Med drugim navajajo, da je Türk v času osamosvajanja v Ženevi aktivno deloval v prid Slovenije, pri čemer je deloval kot "najeti pravni strokovnjak OZN v ekspertski podkomisiji Komsije OZN za preprečevanje diskriminacije in zaščito manjšin in ne kot član delegacije SFRJ v tej komisiji". Pri tem mu je po navedbah kluba sam minister Rupel naložil nalogo iskanja soglasja držav za mednarodno priznanje republike Slovenije.

Skrb vzbujajoče je, da ministrstvo za zunanje zadeve z neresničnimi informacijami namerno zavaja slovensko javnost.

Danilo Türk
Balažic o zadnjih napadih na Türka