Kršitve volilnega molka je mogoče prijaviti do konca glasovanja, v nedeljo, do 19.ure. Foto: RTV SLO
Kršitve volilnega molka je mogoče prijaviti do konca glasovanja, v nedeljo, do 19.ure. Foto: RTV SLO
Volilna skrinjica
V nedeljo bomo dobili tretjega predsednika v samostojni Sloveniji. Foto: RTV SLO
Volilni molk, čas za razmislek

Kot ponavadi je bilo največ kršitev z reklamnimi letaki v nabiralnikih, 2 primera sta bila za klicatelje sporna na radijskih vsebinah, 3 v časopisih, štirikrat pa je bila težava s plakatiranjem. Od tega sta se dvakrat pojavila nova plakata, v enem primeru pa je bil eden prelepljen z drugim. Med trajanjem molka kandidati, njihovi predlagatelji, politične stranke, pa tudi civilna družba in posamezniki volivcem ne smejo javno predstavljati svojih stališč.

Največ domnevnih kršitev - sedem, se je zgodilo v Ljubljani z okolico, prav toliko jih je bilo prijavljenih na Gorenjskem, na Štajerskem so jih zaznali pet, v Prekmurju dve in na Dolenjskem eno. En primer kršitve je bil zaznan na medmrežju.

Prepovedana je vsakršna javna propaganda, povezana s predsedniškimi volitvami, torej oglaševanje, intervjuji in druge sporne vsebine v medijih, pa tudi nameščanje in deljenje propagandnih plakatov in letakov. Nihče ne sme javno pozivati k udeležbi na volitvah. Ravno tako ni dovoljeno tovrstno sporočanje po internetu ali pošiljanje SMS-sporočil, prepovedani so tudi javni shodi.

Kršitve sprejema ministrstvo za notranje zadeve
Posamezniki, ki zaznajo kršitve volilnega molka, lahko to med trajanjem molka sporočijo dežurni službi ministrstva za notranje zadeve. Za prijavo kršitev v soboto in nedeljo med 00.00 in 7.00 ter v soboto med 19.00 in 00.00 je na voljo telefonska številka 080 12 00. Za prijavo kršitev v soboto in nedeljo med 7.00 in 19.00 pa lahko pokličejo 080 21 13.

V nedeljo bo pri direktoratu za upravne notranje zadeve med 7.00 in 19.00 delovala tudi strokovna služba za pomoč v zvezi z glasovanjem, vpisi v volilne imenike in izdajo potrdil iz evidence volilne pravice.

Volilni molk, čas za razmislek