Janša je povabil volivce, da se udeležujejo referenduma in glasujejo za zakon. Foto: RTV SLO
Janša je povabil volivce, da se udeležujejo referenduma in glasujejo za zakon. Foto: RTV SLO
Referendum o novem RTV-zakonu bo potekal 25. septembra. Foto: RTV SLO
Anton Rop
Koalicija ni dobila mandata za podreditev javnega RTV-ja, je prepričan Rop. Foto: RTV SLO
Miran Potrč
Boljši program in nižji RTV-prispevek sta varljivi obljubi koalicije, trdi Potrč. Foto: RTV SLO

Omenil je nujnost takšne ureditve RTV-ja, ki bi bila primerljiva z evropskimi, in neizkoriščene potenciale, ki so posledica sistemske nedorečenosti. Ob tem je izpostavil slabo organiziranost in neučinkovito ter neracionalno poslovanje.

RTV bi moral v prihodnje ponujati bolj regionalno uravnotežene informacije, novinarji in uredniki pa bi morali biti sposobni ocenjevati in pripravljati komentarje na podlagi enakih meril za vse. V Sloveniji potrebujemo bolj dinamičen in v prihodnost zazrt javni RTV, je poudaril Janša in med razloge za zakon navedel tudi odločitev ustavnega sodišča, ki je ugotovilo neustavnost sedanjega zakona.

Konec prikrite politizacije
Omenil je tudi ustavno pravico enakosti pred zakonom. Meni namreč, da večina tistih, ki plačujejo RTV-prispevek, nima možnosti odločanja o delovanju zavoda in sestavi njegovih organov. Novi zakon preprečuje tudi prikrito politizacijo prek t. i. civilne družbe, dodaja.

Razlog, da je vlada predlagala novi zakon, so po njegovem tudi določena dogajanja, ki smo jim bili priča v času trenutno veljavnega zakona in ki so pripeljala do nekaterih očitnih postopkov politizacije javnega zavoda. Janša je ob tem izpostavil svet RTV-ja, ki ga že drugi mandat vodi nekdanji predsednik politične stranke, ki je v svetu kot predstavnik neke športne zveze.

Sicer pa je vladna koalicija že pred volitvami napovedala spremembe zakona, je še povedal premier na novinarski konferenci v Ljubljani in povabil volivce, da se v nedeljo udeležijo glasovanja ter podprejo zakon o RTV Slovenija.

RTV ne sme biti podrejen
V Sloveniji nihče na volitvah ni dobil mandata za ukinitev javnega RTV-ja in njegovo politično podreditev, je dejal Anton Rop (LDS). Politične stranke, ki sestavljajo vlado, so dobile mandat za pospešen umik politike iz gospodarstva, javne uprave in medijev ter zagotovitev njihove še večje pluralizacije.

Vendar se nič od tega ne dogaja, je prepričan predsednik LDS-a, ki trdi, da argumenti predlagateljev zakona o boljšem programu in nižji naročnini ne držijo. Izjave premierja ne prinašajo nič novega v zvezi z novim zakonom, ampak se nadaljujejo argumenti, ki imajo samo en cilj - politično podreditev RTV-ja, je še dejal Rop.

Potrč: Janša le obljublja
Premier od državljanov pričakuje, da mu z zmago na volitvah poklonijo absolutno oblast, tudi na RTV-ju, je dejal Miran Potrč (SD). V odzivu na Janševo izjavo je zapisal, da ta ne govori o vsebini zakona, temveč obljublja, da bodo zgolj zaradi njega urejene vse težave na RTV-ju.

Ne verjamem, da bi še tako drastično izboljšanje poslovanja na RTV-ju pokrilo vso škodo davkoplačevalcev zaradi sporne prodaje Mercatorja, dodaja Potrč. Meni še, da sta boljši program in nižji prispevek varljivi obljubi. V SD-ju menijo, da nikomur, ki ni trenutno na oblasti, celo Janša ne sme vzeti pravice do soodločanja o usodi javnega RTV-ja.