RTV Slovenija se je odzvala na trditve o nižjem prispevku, ki ga bo omogočal novi zakon. Foto: RTV SLO
RTV Slovenija se je odzvala na trditve o nižjem prispevku, ki ga bo omogočal novi zakon. Foto: RTV SLO

RTV se je odzval na trditve predlagateljev in zagovornikov novega zakona RTV Slovenija, da bo z izglasovanjem zakona na referendumu RTV-prispevek realno nižji in njihovo utemeljitev, da je po zdajšnjem zakonu obstajal mehanizem povišanja RTV-prispevka z rastjo inflacije.

V sedanjem zakonu je zapisano, da se višina prispevka določa z zakonom, vlada pa lahko na predlog RTV Slovenija višino prispevka spremeni glede na rast življenjskih stroškov. Od leta 1999 do danes je bilo povečanje RTV-prispevka v povprečju za polovico manjše od vsakoletne dosežene stopnje inflacije in se z njo ni avtomatsko usklajevalo. Zato je RTV izgubil nekaj manj kot 11 milijard tolarjev potencialnega prihodka in se je višina RTV-prispevka realno zmanjševala.

Tudi v novem zakonu je vlada pristojna za določitev višine RTV-prispevka. V zakonu je zapisano, da se višina prispevka določa z zakonom. Vlada lahko spremeni višino prispevka za največ 10 odstotkov, če za to obstajajo utemeljeni ekonomski razlogi, vendar najkasneje do 1. septembra tekočega leta za naslednje leto.