Foto:
Foto:

Kot odziv na javne polemike in kritiko vodstva RTV-ja zaradi nedavne izjave SŠK-ja o domnevni pristranskosti RTV Slovenija v SŠK-ju opozarjajo, da so mediji spregledali pohvale Cerkve na Slovenskem glede splošnega poročanja RTV-ja o cerkvenem dogajanju doma in po svetu.

SŠK priznava, da je med najbolj vplivnimi javnimi glasili še najbolj pluralna in da je pripravila veliko dobrih oddaj, tudi verskih. Zato preseneča, da je bila nedavna izjava prikazana kot ostra in pavšalna kritika RTV-ja.

V konferenci opozarjajo, da se v razpravi o novem zakonu največ govori o civilni družbi. Kljub številčnosti njenih pripadnikov pa katoliška Cerkev kot daleč največja skupnost državljanov po zdajšnji zakonski ureditvi nima svojega predstavnika v Svetu RTV Slovenija. Imajo ga sicer vse verske skupnosti skupaj, toda to ni ustrezno, pravijo. Novi zakon daje možnost, da se takšno stanje popravi, v imenu SŠK-ja dodaja njegov tiskovni predstavnik Andrej Saje.

Poročanje o papežih neustrezno
SŠK pojasnjuje, da je kritičen le do nekaterih urednikov in novinarjev, izpostavil pa je nepripravljenost RTV-ja na poročanje o smrti Janeza Pavla II. in neprimerno poročanje o papežu Benediktu XVI. in svetovnem dnevu mladih v Kölnu, ki se ga je udeležilo dva milijona ljudi. SŠK meni, da je bilo poročanje pomešano s kritiko papeževega vztrajanja pri tradicionalnem stališču katoliške Cerkve na področju spolne morale.

SŠK predlaga, da bi se takšnim spodrsljajem laže izognili, če bi v uredništvu informativnih oddaj med uredniki in novinarji imeli več sodelavcev, ki do cerkvenih tem in verujočih ne bi imeli a priori skeptičnega odnosa. Sklicevanje na obstoj uredništva verskih oddaj ni ustrezen odgovor, ker to uredništvo pri oblikovanju najbolj gledanih informativnih oddaj nima nobene besede, še menijo.

V konferenci od novega zakona o RTV Slovenija pričakujejo jasno opredelitev odgovornosti v javnem zavodu. Nov zakon glede programskih in finančnih odločitev prinaša transparenten model, so še prepričani.