Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na skladu so za Slovensko tiskovno agencijo potrdili, da so sodbo višjega sodišča v Ljubljani prejeli 22. oktobra. Višje sodišče je delno ugodilo pritožbi sklada in prvotno določen znesek, ki naj bi ga sklad izplačal ljubljanski nadškofiji, znižalo za 4,1 milijona evrov glavnice. "To se ugodno odraža tudi pri znesku zakonitih zamudnih obresti in stroških pravdnega postopka," so zapisali.

Sorodna novica Nadškofija: "Želeli smo manj, sklad je vztrajal s tožbo"

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov s sredstvi za izplačilo odškodnin za neuporabo gozdnih zemljišč sicer ne razpolaga več. Izplačilo odškodnine za gozdna zemljišča je predvideno iz proračunskih sredstev gozdnega sklada, so pojasnili. Če bo 5. novembra izvedeno nakazilo, bo Nadškofiji Ljubljana tako izplačanih 21.169.561 evrov.

O vložitvi izrednega pravnega sredstva na sodbo višjega sodišča bodo še razmislili.

Nadškofija bo skušala dobiti še višjo odškodnino

Ljubljanska nadškofija pa namerava po informacijah Dnevnika poseči še po izrednih pravnih sredstvih. Sodišče je namreč zavrnilo naknadni zahtevek nadškofije po še višji odškodnini, ki so jo utemeljevali z razlago, da so v cerkvenih gozdovih v času, ko jih niso uporabljali, posekali več lesa, kot so lahko ocenili ob vložitvi tožbe za izplačilo odškodnine.

Ljubljansko okrožno sodišče je nadškofiji v sodbi konec leta 2017 priznalo še za dobre štiri milijone evrov višjo odškodnino. Sklad je med pravdanjem na sodišču nadškofiji v dveh delih nakazal po njegovem mnenju nesporen delež odškodnine in pripadajoče zamudne obresti, in to v znesku 9.239.297,81 evra. S tem je tudi zajezil naraščanje zamudnih obresti.

Letos je sklad za odškodnine, zamudne obresti in pravdne stroške denacionalizacijskim upravičencem že izplačal več kot 9,6 milijona evrov, kar za 1,34 milijona evrov presega lanske prihodke iz poslovanja, piše Dnevnik. Po podatkih časopisa naj bi sklad vse prihranke iz preteklih let, namenjene odškodninam denacionalizacijskim upravičencem, že porabil, zato naj bi država denar zanje zagotovila iz gozdnega sklada.

Nadškofiji odškodnina zaradi predolge denacionalizacije