Civilna družba za pravično Slovenijo je imela prvo zborovanje konec junija v Unionski dvorani. Foto: BoBo
Civilna družba za pravično Slovenijo je imela prvo zborovanje konec junija v Unionski dvorani. Foto: BoBo
Boris Pleskovič
Predsednik Svetovnega slovenskega kongresa je opozoril na zaščito kmečkega prebivalstva. Foto: Osebni arhiv Borisa Pleskoviča
Zahteve Civilne družbe za pravično Slovenijo

"Zahtevamo dosledno spoštovanje države Slovenije, njenih simbolov in obrambnih sil, zato zavračamo vsako oživljanje utvar o demokratičnosti, uspešnosti in odprtosti prejšnje države, utemeljene na kršenju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, kar je bil tudi vzrok njenega političnega in gospodarskega bankrota," so med drugim zapisali v svojih zahtevah.

Predstavniki iniciative, ki so se ji pridružila številna civilnodružbena gibanja, večinoma zbrana okoli slovenske Katoliške cerkve (Društvo katoliških pedagogov, slovenski katoliški izobraženci, družinski center Betanija, Frančiškova mladina Slovenije, Združenje slovenskih katoliških zdravnikov, Civilna iniciativa za družino in pravice otrok …) ter Zbor za republiko, Inštitut Nove Revije, Inštitut dr. Jožeta Pučnika in Svetovni slovenski kongres, med drugim tudi zahtevajo transparentno demokracijo z volilnim sistemom, ki povečuje odgovornost izvoljenih poslancev in omogoča učinkovito vladanje tistih, ki so zmagali na volitvah, medijsko svobodo, kjer bodo civilnodružbena in politična sporočila vseh enakovredno in nepristransko posredovana slovenski javnosti, pravično pravosodje in pravično porazdelitev bremena trenutne krize.

Po besedah predstavnika iniciative Mitje Štularja zahtevajo tudi odpravo vplivov države na gospodarstvo, sodstvo in medije ter takojšnjo vzpostavitev odgovornosti organov nadzora in poslovodstev družb ter zavodov v državni lasti. Prav tako zahtevajo pozitivno kadrovsko selekcijo v vseh segmentih družbe in zavračajo delitev kadrov po politični, ideološki, verski ali kateri koli drugi usmeritvi.

Andreja Poljanec pa je opozorila, da zahtevajo, naj vlada prednostno pristopi k reševanju problematike brezposelnosti mladih, zniža obdavčitev plač in drugih aktivnih dohodkov ter spodbudi odpiranje novih delovnih mest.

Breme krize bi se moralo po mnenju civilnodružbene iniciative za pravično Slovenijo pravično razporediti, zaščititi pa bi se moralo kmečko prebivalstvo, ki mu zdaj po mnenju predsednika Svetovnega slovenskega kongresa Borisa Pleskoviča grozi dodatno izčrpavanje z nesorazmernim nepremičninskim davkom.

Podpisniki pod zahtevami so prepričani, da je uresničitev zahtev v dobrobit vseh prebivalcev Slovenije in Slovencev po svetu ter da se bodo tisti, ki imajo odločevalske vzvode in moč, odzvali na zahteve. Nova zborovanja Civilne družbe za pravično Slovenijo, kakršno je bilo 27. junija, pa naj bi bila že jeseni.

Zahteve Civilne družbe za pravično Slovenijo