Leta 1991 smo bili Slovenci še enotni. Foto: BoBo
Leta 1991 smo bili Slovenci še enotni. Foto: BoBo
Proslava ob dnevu državnosti 2012
Proslava ob dnevu državnosti 2011
Proslava ob dnevu državnosti 2010
Proslava ob dnevu državnosti 2009

Pred natanko 22 leti, ob inavguraciji slovenske države, se ustvarjalci prireditve niso toliko posvečali kulturnemu vidiku programa, temveč samemu protokolu, kje naj prireditev poteka, v Mariboru, Celju ali Ljubljani, kakšna naj bo zastava, ali vključiti vojsko ali ne.
Takrat in nikoli več je bila v praznovanje dejavno vključena tudi Cerkev - posadili smo mlado lipo, ki sta jo blagoslovila nadškofa Katoliške in Evangeličanske cerkve. Čez 10 let smo že imeli pravi spektakel, ki ga je režiral Matjaž Berger, a je ta požel nemalo kritik, češ da je bila prireditev neizvirna, da je šlo le za reciklažo že tolikokrat uporabljenih gledaliških idej in da je bila premalo posvečena praznovanju države.

Ob 14. rojstnem dnevu Slovenije so proslavo pripravili tudi v Mariboru, skupina aktivistov zunajparlamentarne stranke Aktivna Slovenija je izkoristila priložnost in pred parlamentom protestirala proti "nestrpnosti, ki vlada v Sloveniji".
Leta 2007 je bila prireditev zelo domoljubna, a je zaradi sporov v zvezi s tem, kdo bo glavni govorec, Janez Janša, Janez Drnovšek ali Milan Kučan, žal kar zdrsela mimo. Drnovšek se nato takrat proslave ni udeležil, v njegovem uradu pa so pojasnili, da je bil razlog njegova zaskrbljenost nad stanjem duha v Sloveniji, častno četo pa je namesto njega pregledal takratni predsednik DZ-ja France Cukjati. Tudi Kučana na proslavi ni bilo, saj se je ravno mudil v tujini.
Ob polnoletnosti smo praznovali precej resnobno, takratni predsednik države Danilo Türk pa je opozoril na negotov položaj mladih, kar je bila tudi rdeča nit njegovega govora leto pozneje. Proslava se je nato končala v malce bolj rokovskem tonu. Že naslednje leto pa je sledil popoln preobrat, Jurij Zrnec in Igor Gajič sta poskrbela za salve smeha, nekateri so se jima klanjali, drugi zgražali, češ da na tako slavnostno proslavo ne sodi, da tako 'not padeš'. Leta 2010 je proslava prvič potekala tudi brez navzočnosti premierja, saj se je Borut Pahor mudil na razstavi Expo v Šanghaju.
Pred dvema letoma smo na predvečer praznika državnosti slovesno odprli prenovljen Kongresni trg, že tretjič je za program, in hkrati spektakel z veliko nastopajočimi, poskrbel Matjaž Berger. Prireditev je minila mirno, a se je pred njenim začetkom zbralo nekaj deset protestnikov, ki so vzklikali protivladna gesla. Lani je bila proslava na predvečer praznika državnosti tako rekoč zastonj, saj so se po pozivu vlade nastopajoči honorarjem odpovedali.
Podobno kot letos pa so jo najbolj zaznamovale razprtije o polpretekli zgodovini, saj se je vlada odločila, da ne povabi praporščakov NOB-ja, češ da se predstavljajo s simboli, ki jih je ustava razglasila za nezakonite. Številne pa je razburil tudi govor igralca Jerneja Kuntnerja.

Proslava ob dnevu državnosti 2012
Proslava ob dnevu državnosti 2011
Proslava ob dnevu državnosti 2010
Proslava ob dnevu državnosti 2009