Policija je končala del preiskave o napadu bulmastifov na Baričeviča. Foto: MMC RTV SLO
Policija je končala del preiskave o napadu bulmastifov na Baričeviča. Foto: MMC RTV SLO
Bulmastif
Kot kaže, ne bomo nikoli dokončno izvedeli, ali so bili Baričevičevi bulmastifi spolno zlorabljeni. Foto: MMC RTV SLO
Marjan Fank z GPU-ja o preiskavi domnevne zlorabe položaja pri vračanju bulmastifov
Janko Goršek
Goršek je skeptičen do tega, ali bo javnost verjela ugotovitvam policije. Kot je namreč prepričan, so se v javnosti po smrti Baričeviča razbohotile razne teorije zarote in dezinformacije. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal in Goran Klemenčič
Goršek je o dogodku na Oražnovi 11 obvestil ministrico Kresalovo in državnega sekretarja Klemenčiča. To je po njegovih besedah običajna praksa. Foto: MNZ

Preiskovalni sodnik je jasno povedal, da ogled prepušča policiji.

Janko Goršek
Bulmastifi: Zloraba ne potrjena ne ovržena

Branko Japelj s sektorja kriminalistične policije je na današnji novinarski konferenci dejal, da je policija na začetku marca pristojnemu tožilstvu podala poročilo, da na podlagi zbranih obvestil ni podan utemeljen sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, torej da je bil znani ljubljanski zdravnik Sašo Baričevič umorjen.

"Suma spolne zlorabe ni mogoče niti potrditi niti ovreči"
O morebitnem mučenju psov s strani umrle osebe, tj. Baričeviča, ki bi bil lahko storilec dejanja, pa glede na dodatne raziskave (obdukcija psov, DNK-analiza ...) obstajajo razlogi za sum, da so psi dobili poškodbe zaradi mučenja, vendar tega suma ni mogoče niti potrditi niti izključiti. Policija je končala preiskavo in jo bo nadaljevala le, če bo to zahtevalo okrožno državno tožilstvo, je še dejal Japelj in dodal, na podlagi zbranih podatkov ni bilo ugotovljeno, da je bila na kraju dogodka navzoča tudi tretja oseba.

Na vprašanje, ali so bile poškodbe psov povzročene s predmetom oz. spolnim pripomočkom, najdenim pri Baričeviču, pa je Japelj odgovoril, da so dobili poročilo Nacionalnega veterinarskega inštituta (NVI), da ni mogoče niti potrditi niti ovreči suma, da so bile poškodbe psov storjene s tem predmetom. To po njegovih besedah pomeni, da policija ni mogla utemeljiti suma. Kot pravi, so na NVI-ju pojasnili, da bi lahko poškodbe nastale zaradi šestih vzrokov, med drugim tudi zaradi vnetja in šoka.

Japelj: Ni nobenih izginulih posnetkov
Na vprašanje o domnevno izginulih posnetkih Javne razsvetljave v bližini kraja napada je Japelj pojasnil, da v neposredni okolici dogodka na Oražnovi ulici ni nobenih kamer Javne razsvetljave, zato niso resnična namigovanja o izginulih posnetkih, medtem ko kamer Javne razsvetljave v daljni okolici niso preverjali.

Marjan Fank z GPU-ja je pojasnil, da policijska preiskava glede postopkov vračanja psov še poteka. Policija je dobila večino dokumentacijo od vseh organov. "Vse sume bomo potrdili ali ovrgli v bližnji prihodnosti," je zagotovil. Japelj pa je dodal, da o tem, kdo so morebitni osumljenci zlorabe položaja, še ne sme govoriti, saj je zadeva še v predkazenskem postopku.

Iščejo tudi avtorja fotografije Baričeviča
Glede fotografije Baričevičevega trupla, ki je zaokrožila po spletu, pa je Fank povedal, da je takšno fotografiranje nemoralno in nestrokovno dejanje, ki zahteva sankcioniranje. Policija je že začela iskanje storilca, vendar je potem to iskanje prevzel specializirani oddelek pri vrhovnem državnem tožilstvu, zato tega postopka policija ne more predstaviti.

Generalni direktor policije Janko Goršek je zatrdil, da je policija preiskavo v zadevi Baričevič opravila strokovno in neodvisno in da so vsi pomisleki o neodvisnosti neutemeljni. Po Gorškovih besedah se zadnje čase v javnosti pojavlja veliko "strokovnjakov" in "ekspertov", ki so podajali "zanimive ugotovitve, raznih teorij zarot pa rajši ne komentiram". Prav zaradi tega je skeptičen, ali bo javnost verjela ugotovitvam policije.

Goršek: Preiskovalni sodnik jasno povedal, da ogled prepušča policiji
Na novinarski konferenci je tekla znova beseda tudi o tem, zakaj na ogledu kraja dogodka nista sodelovala dežurni preiskovalni sodnik in dežurni tožilec. Po Gorškovih besedah v 300 primerih raziskave mučenja živali niti enkrat na ogledu kraja dogodka ni sodeloval dežurni preiskovalni sodnik, zato ta primer ne odstopa od drugih. Tudi sam preiskovalni sodnik je jasno povedal, da ogled prepušča policiji, je zatrdil Goršek.

Generalni direktor policije je povedal, da je glede na leta 2008 sprejeta navodila o dogodku še isti dan obvestil notranjo ministrico Katarino Kresal in državnega sekretarja Gorana Klemenčiča, in sicer nekaj pred 18. uro. "Gre za redno obliko obveščanja ministrice in državnega sekretarja o dogodkih, ki posebej izstopajo. Mrtev človek sredi Ljubljane je dogodek, ki narekuje obveščanje," je pojasnil in nadaljeval, da je bila ministrica o dogodku obveščena takrat, ko so v javnosti že začele krožiti informacije o Baričevičevi smrti. Gorška pa je o dogodku kot po navadi prek SMS-a obvestil OKC GPU-ja med 17.30 in 18.00.

"Kresalova ni dajala usmeritev"
Notranja ministrica po Gorškovih zagotovilih ni dala policiji glede dogodka nobenih usmeritev ali zahtev, niti njemu niti drugim v policiji. Pa tudi sam, potem ko je prejel obvestilo OKC-ja, ni podal nobenih zahtev, kaj naj počnejo kriminalisti in policisti pri ogledu kraja dogodka. "Tovrstno obveščanje v podobnih primerih so bile po mojih informacijih tudi v preteklosti," je še dejal.

Kot je znano, so trije bulmastifi 2. februarja napadli in ubili Baričeviča. Že pred tem, leta 2006, so v bližini hiše lastnika na Oražnovi ulici v Ljubljani hudo ranili mimoidočega Stanislava Megliča. Psi Joy, Atos in Atlas so bili takrat odvzeti lastniku in nameščeni v zavetišče, kjer so spet napadli človeka. Baričevič, za katerega sicer obstaja sum, da naj bi pse, preden so ga napadli, spolno zlorabil, si je prizadeval, da bi mu pse vrnili, kar mu je lani tudi uspelo.

Zaradi afere Baričevič dve interpelaciji
Smrt Baričeviča je prerasla v izjemno odmevno afero, saj so se pojavili sumi o nepravilnostih in klientalističnih povezavah, ki naj bi omogočile vrnitev psov. Opozicijski SLS in SDS sta najprej zaradi domnevnih nepravilnosti pri vrnitvi psov vložila interpelacijo zoper kmetijskega ministra Milana Pogačnika, nato pa sta skupaj z SNS-om vložila interpelacijo tudi zoper notranjo ministrico in predsednico LDS-a Katarino Kresal, ker naj bi med drugim poskušala politično vplivati na delo policije v primeru Baričevič.

Domnevne politične vplive so na policiji zanikali, prav tako je očitke v interpelaciji zavrnila Kresalova. Poudarila je, da je postala glavni akter zgodbe, s katero nima nič, in da ni nikoli zlorabila svoje funkcije, niti pravno niti etično. Ministrica za notranje zadeve še poudarja, da sama in njen partner Miro Senica, ki je bil sicer odvetnik pokojnega Baričeviča, o dogajanju v hiši pokojnega lastnika bulmastifov nista vedela ničesar.

Pahor: Zadevo bomo razčistili
Interpelacije proti Pogačniku v DZ-ju ne bodo obravnavali, saj je ta, potem ko je izbruhnila t. i. podkupovalna afera, odstopil. Premier Borut Pahor zagotavlja, da bodo kljub odstopu razčistili zadevo Baričevič. Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič, ki je prav tako osumljen podkupovanja - to naj bi bilo povezano s postavitvijo letalskega muzeja v Murski Soboti -, pa je Kresalovi očital, da je podkupovalno afero sprožila v želji, da preusmeri pozornost z afere Baričevič. Kresalova te očitka zavrača in od Jelinčiča zahteva opravičilo, v nasprotnem primeru bo prvaka SNS-a tožila.

Marjan Fank z GPU-ja o preiskavi domnevne zlorabe položaja pri vračanju bulmastifov

Preiskovalni sodnik je jasno povedal, da ogled prepušča policiji.

Janko Goršek
Bulmastifi: Zloraba ne potrjena ne ovržena