Zmago Jelinčič v pogovoru za MMC: Gospe Kresalovi se ne bom opravičil. Foto: RTV SLO
Zmago Jelinčič v pogovoru za MMC: Gospe Kresalovi se ne bom opravičil. Foto: RTV SLO
Zmago Jelinčič
Jelinčič zavrača očitke glede podkupovanja v zadevi letalski muzej. Takšne obtožbe so po njegovem mnenju popolna neumnost. Foto: MMC RTV SLO

To se pravi, da je koalicijska pogodba pravzaprav pogodba o podkupovanju. Kajti Kresalova je rekla, 'če grem v koalicijo, hočem te in te pozicije', in je dobila te pozicije. V tem primeru je treba prijaviti tako Kresalovo kot Pahorja.

Jelinčič za MMC o razlagi podkupovanja

Celo v nekdanji Jugoslaviji se to ni zgodilo, pa vsi pravijo, kako je bilo grozno. Se je pa to dogajalo v času nacistične Nemčije. Neka korelacija z nacističnim delovanjem je bila zahteva koprskega preiskovalnega sodnika, ki je še posebej priporočal, da se opravi pri meni nočna preiskava, med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj naslednjega dne.

Jelinčič za MMC o preiskavi v parlamentu
Zmago Jelinčič
Policija je dokaze za sum podkupovanja iskala tudi v DZ-ju. Po Jelinčičevih besedah se v zadnjih 30 ali 40 letih nikjer po svetu ni zgodilo, da bi policija preiskovala v parlamentu. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Kresalova ne sprejema očitkov o političnem vplivu na policijo. Od Jelinčiča zato pričakuje opravičilo, sicer pa napoveduje postopke na sodišču. Foto: MMC RTV SLO
Zmago Jelinčič
"Jaz se nimam kaj sklicevati na imuniteto. Lepo vas prosim, jaz sem čist pri stvari, popolnoma čist! In mi tudi na kraj pameti ne pade, da bi se skliceval na imuniteto. Želim si, da pride to na sodišče. Bo pa seveda slovenska svinjarija pljusknila po vsem svetu," napoveduje Jelinčič. Foto: RTV SLO
Borut Pahor in Katarina Kresal
Jelinčič poziva Pahorja, naj zamenja Kresalovo. V nasprotnem primeru bo Kresalova Pahorja "stala glavo", zagotavlja Jelinčič. Foto: MMC RTV SLO

Imam dve punčki. Ena je stara šest let, druga pa tri leta. Si predstavljate, kako bi zgledalo, da policisti vdrejo oboroženi do zob v mojo hišo - če so prišli oboroženi v parlament, bi sem prišli še bolj oboroženi - pa zmečejo otroke s postelje, ženo pritisnejo ob zid, z mano pa naredijo, ne vem kaj. To je zahteval preiskovalni sodnik koprskega sodišča!

Jelinčič za MMC

Sam sem pričakoval, da bodo naredili preiskavo pri materi gospe Kresalove, pa jo mogoče zaprli za 48 ur, pa mogoče pri stricu Kresalove in ga zaprli za 48 ur. Ali pa, konec koncev, zaprli Kresalovo za kakšnih 48 ur, pa preiskali njene posle v zvezi s hišo nad Izolo, pa z afero bulmastifi, pa zakaj je izginila kamera in zakaj so izginili posnetki dela Ljubljane, pa kaj se je dogajalo pri teh lichtensteinskih zadevah, kjer naj bi bila ona nadzorni organ...

Jelinčič za MMC
Jelinčič o Kresalovi in sumu podkupovanja

Zmago Jelinčič je v slovensko politiko opazneje vstopil leta 1991 z ustanovitvijo Slovenske nacionalne stranke (SNS). Od državnozborskih volitev leta 1992 naprej si je vedno priboril poslanski sedež. V svoji politični karieri je s svojimi izjavami in dejanji velikokrat prišel v središče zanimanja javnosti in medijev. V zadnjih dnevih pa najbolj odmeva policijska preiskava zoper njega zaradi suma podkupovanja.

Vaša prva izjava medijem v DZ-ju ob torkovem pridržanju je bila: "To je udarec gospe Kresalove." Kaj ste mislili s tem?
Prepričan sem, da za tem stoji notranja ministrica in predsednica LDS-a Katarina Kresal, in sicer zato, ker sem preveč intenzivno govoril o tem, da so t. i. imenovani izbrisani prvenstvena naloga gospe Kresalove in da so njena druga prvenstvena naloga istospolni partnerji. Vse drugo je ni zanimalo. Tudi sem govoril o aferi bulmastifov, ki se noče zaključiti, kjer so izginile kamere in posnetki, pa Kresalova noče nič narediti. Kjer so čudne priče izjavljale, kako so po vrtu pri Baričeviču ležali neki kosi mesa, na televizijskih posnetkih pa smo videli nedotaknjeno belo snežno površino.

Skratka, gospa Kresalova je potrebovala nekaj, da udari in naredi nek velik balon, ki pa je že začel puščati na vseh koncih in krajih. Vse to je po mojem mnenju storila zato, da bi odrinila in prekrila svojo vpletenost v afero bulmastifi, vpletenost v gradnjo hiše nad Izolo, vpletenost v lichtensteinsko zadevo, vpletenost svojega strica Rajka Rotnerja v afero bulmastifi, vpletenost svoje matere Friderike Kresal v afero glede fizioterapevtske zbornice.

Kresalova zanika očitke o političnem vplivu na policijo in od vas terja opravičilo, v nasprotnem primeru pa napoveduje tožbo. Se ji boste opravičili?
Nimam se za kaj opravičiti! Gospa je v politiki in lahko ve, kaj je politika. Ni ne vem kaj ali ne vem kdo. Mora se zavedati, da je ministrica v demokratični državi, vsaj naj bi bila v demokratični državi. Kot kaže, bi se rada zgledovala po nekdanjem romunskem diktatorju Nicolaja Ceausescuju in bi bila rada že kar kraljica, zdaj ko je že Slovenka leta, pa Obraz leta in ne vem še kaj. Vendar tega v demokraciji ni, gospa se mora držati zakonov, predvsem pa ne sme zlorabljati policije v zasebne namene.

Pojavili so se pozivi (denimo SDS-a), naj premier Borut Pahor zamenja ministrico Kresalovo. Kaj menite vi, bi jo moral Pahor zamenjati oz. predlagati njeno razrešitev z ministrskega položaja?
Pahor bi moral Kresalovo takoj zamenjati, kajti Kresalova ga bo stala glavo. Če jo bo obdržal, bo letel on. Na naslednjih volitvah Kresalove tako ali tako ne bo več, pa tudi Pahorja ne bo več, če bo obdržal Kresalovo.

Kaj pa sumi kaznivega dejanja sprejemanja oz. dajanja podkupnine? Osumljeni ste, da ste zdaj že nekdanjemu ministru za kmetijstvo Milanu Pogačniku v zameno za postavitev letalskega muzeja v Murski Soboti obljubili podporo ob glasovanju o interpelaciji.
Gre za totalno neumnost. Čudim se, kako je predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos lahko izjavil tako neumnost, da gre za podkupovanje. V tem primeru sam premišljujem, da bi vložil tožbo proti Kresalovi na podlagi istih členov kazenskega zakonika, kajti Kresalova je v predvolilnem času t. i. izbrisanim obljubljala, da jim bo uredila status, da jim bo zagotovila odločbe in vse drugo, če ji bodo dali svoj glas. Glas je dobila in zdaj jim ureja zadeva. Ona je ponujala nekaj, kar je po Kosovem razmišljanju podkupnina volivcem, volivci so jo podkupili z glasom in ona jim podkupnino vrača, ker jim ureja te zadeve.

Enaka zadeva je pri istospolnih partnerjih, kjer je obljubljala, da bo uredila to zadevo in dejansko je družinski zakonik vlada sprejela, torej gre tukaj spet za podkupovanje. Če Kos misli, da je to podkupovanje, bomo tožili in prijavili tožilstvu gospo Kresalovo. Seveda pa v tem primeru lahko prijavimo celotni državni zbor, kajti politika v večstrankarskem sistemu se vodi na takšen način, da se dogovarjamo, kaj bo kdo naredil, kaj se bo njemu naredilo itn.

Poglejte, samo idiot lahko misli, da bom imel kaj od tega. Zemlja bo še vedno ostala državna, samo upravljavec bo občina. Kajti če občina ne dobi v svoje upravljanje te zemlje, potem ne more izvesti občinskega prostorskega načrta in ne more dobiti gradbenega dovoljenja, če pa ni gradbenega dovoljenja, potem ni objekta.

Kaže pa, da tega Kresalova ne ve. Konec koncev, če pogledamo tisto vilo nad Izolo, tam ni potrebovala nobenega dovoljenja. Obstajajo dokumenti, da je zavod za varstvo narave dal negativno mnenje, namreč da je to zaščiteno področje in da se zato ne sme graditi. Pa se je navkljub temu gradilo, zato ker je gradila gospa ministrica.

Torej trdite, da gre pri tem za običajno delo poslanca?
Poglejte, gre za interes države, gre za državni projekt. Kaj pa so, denimo, naredili naši ministri s tistimi kmeti, ki niso hoteli oddati svoje hiše, ker je šla čez njihovo zemljo avtocesta. Ministri so šli tja, so se z njimi pogajali, jim obljubljali, kaj bodo naredili, in jim dali denar za tiste hiše. Torej je vsaka taka zadeva tudi podkupovanje.

Nekateri menijo, da bi po tej razlagi podkupovanja lahko postalo sporno tudi sklepanje koalicij in delitev ministrskih stolčkov. Kaj menite vi?
To se pravi, da je koalicijska pogodba pravzaprav pogodba o podkupovanju. Kajti Kresalova je rekla, "če grem v koalicijo, hočem te in te pozicije", in je dobila te pozicije. V tem primeru je treba prijaviti tako Kresalovo kot Pahorja.

Znano je, da ste se glede gradnje letalskega muzeja pred meseci v Radencih - ob robu obiska vlade v Prekmurju oz. Pomurju - sestali vi, minister Pogačnik, minister za promet Patrick Vlačič, državni sekretar Andrej Horvat in murskosoboški župan Anton Štihec.
Seveda.

Vemo, da policija ni preiskovala ministra Vlačiča oz. opravila preiskave na njegovem ministrstvu. Se napoveduje preiskava tudi pri njem? Imate kakšne informacije o tem?
Odvisno je od tega, kako se Kresalova razume z Vlačičem. Vlačič nima nobene teže pri aferi bulmastifi in Vlačič ni interpeliran, pa četudi bi bil, ne bi govorili o aferi bulmastifi. Medtem ko bi se pri Pogačniku odprlo vprašanje bulmastifov. Tega pa se je gospa Kresalova, kot kaže, zbala, in je naredila vse, da bi Pogačnik sam odstopil, kajti v tem primeru ni nobene razprave v DZ-ju. Pogačnik ob odstopu ne odgovarja na nobena vprašanja, mi se zgolj seznanimo z nepreklicnim odstopom.

V torek je policija opravljala preiskavo tudi v DZ-ju ...
In to celo z orožjem!

Poznate - glede na to, da imate veliko stikov s tujimi parlamentarci - kakšen podoben primer v tujini?
Ne poznam niti enega. Ne le v t. i. demokratičnih državah, tudi v drugih državah ne poznam takega primera. Tudi v ZDA, ko so prijeli senatorja, ga niso prijeli v senatu, ampak zunaj senata. Kajti v tujini spoštujejo inštitucijo zakonodajalca, tukaj pa je izvršna oblast prišla v parlament. Policisti so bili sicer zelo korektni in profesionalni. Verjetno tudi njim ni všeč, kaj dela Kresalova, kajti nekemu strokovnjaku zagotovo takšne zadeve niso všeč. Kaj takega se po mojem vedenju ni zgodilo v zadnjih 30 ali 40 letih.

Celo v nekdanji Jugoslaviji se to ni zgodilo, pa vsi pravijo, kako je bilo grozno. Se je pa to dogajalo v času nacistične Nemčije. Neka korelacija z nacističnim delovanjem je bila zahteva koprskega preiskovalnega sodnika, ki je še posebej priporočal, da se opravi pri meni nočna preiskava, med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj naslednjega dne.

Imam dve punčki. Ena je stara šest let, druga pa tri leta. Si predstavljate, kako bi zgledalo, da policisti vdrejo oboroženi do zob v mojo hišo - če so prišli oboroženi v parlament, bi sem prišli še bolj oboroženi - pa zmečejo otroke s postelje, ženo pritisnejo ob zid, z mano pa naredijo ne vem kaj. To je zahteval preiskovalni sodnik koprskega sodišča! Pri nobenem človeku, ki prodaja po desetine kilogramov heroina, se ni zgodilo kaj takega.

Kakšna bo usoda Srečka Prijatelja?
Ne vem, to je njegova usoda.

Ga boste izključili iz stranke in poslanske skupine, če se bodo potrdili sumi korupcije?
Seveda. To je popolnoma jasno in popolnoma normalno.

Če bo sodni postopek sprožen tudi proti vam, se boste sklicevali na poslansko imuniteto?
Ne. Jaz se nimam kaj sklicevati na imuniteto. Lepo vas prosim, jaz sem čist pri stvari, popolnoma čist! In mi tudi na kraj pameti ne pade, da bi se skliceval na imuniteto. Želim si, da pride to na sodišče. Bo pa seveda slovenska svinjarija pljusknila po vsem svetu. Že tako ali tako nas imajo za tiste, kjer politična strukture niti z ženskami ne seksa, ampak s psi. Same slabe stvari govorijo o Sloveniji. Bo pač še ena slaba več - da tiste, ki hočejo kaj odkriti in razčistiti, dajo na sodišče zaradi kakšnih fiktivnih zadev. Takšni fiktivni procesi so bili nekoč. Ampak nisem mislil, da bodo prišli nazaj z gospo Kresalovo.

Kresalova je zapisala: "Kadar koli pa roka pravice zahteva enakost pred zakonom tudi za močne ljudi, pa organi odkrivanja in pregona doživijo politični pogrom in diskreditacijo." Vaš komentar?
S tem se strinjam.

Pričakujete tudi, denimo, kakšno preiskavo pri direktorju Ram Investa Igorju Pogačarju v zvezi s stavbo NPU-ja.
Sam sem pričakoval, da bodo naredili preiskavo pri materi gospe Kresalove, pa jo mogoče zaprli za 48 ur, pa mogoče pri stricu Kresalove in ga zaprli za 48 ur. Ali pa, konec koncev, zaprli Kresalovo za kakšnih 48 ur, pa preiskali njene posle v zvezi s hišo nad Izolo, pa z afero bulmastifi, pa zakaj je izginila kamera in zakaj so izginili posnetki dela Ljubljane, pa kaj se je dogajalo pri teh lichtensteinskih zadevah, kjer naj bi bila ona nadzorni organ ...

Kaj je s temi lichtensteinskimi zadevami?
Novinarji so dobili obsežno dokumentacijo o teh stvareh. Šlo naj bi za neke milijonske kredite, pri katerih ni bilo nobenega pokritja, nadzorni organ pa je bila Kresalova.

Kdaj se je to zgodilo?
Mislim, da leta 2007.

Za katero podjetje gre?
Se ne spomnim. Saj boste odkrili.

To se pravi, da je koalicijska pogodba pravzaprav pogodba o podkupovanju. Kajti Kresalova je rekla, 'če grem v koalicijo, hočem te in te pozicije', in je dobila te pozicije. V tem primeru je treba prijaviti tako Kresalovo kot Pahorja.

Jelinčič za MMC o razlagi podkupovanja

Celo v nekdanji Jugoslaviji se to ni zgodilo, pa vsi pravijo, kako je bilo grozno. Se je pa to dogajalo v času nacistične Nemčije. Neka korelacija z nacističnim delovanjem je bila zahteva koprskega preiskovalnega sodnika, ki je še posebej priporočal, da se opravi pri meni nočna preiskava, med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj naslednjega dne.

Jelinčič za MMC o preiskavi v parlamentu

Imam dve punčki. Ena je stara šest let, druga pa tri leta. Si predstavljate, kako bi zgledalo, da policisti vdrejo oboroženi do zob v mojo hišo - če so prišli oboroženi v parlament, bi sem prišli še bolj oboroženi - pa zmečejo otroke s postelje, ženo pritisnejo ob zid, z mano pa naredijo, ne vem kaj. To je zahteval preiskovalni sodnik koprskega sodišča!

Jelinčič za MMC

Sam sem pričakoval, da bodo naredili preiskavo pri materi gospe Kresalove, pa jo mogoče zaprli za 48 ur, pa mogoče pri stricu Kresalove in ga zaprli za 48 ur. Ali pa, konec koncev, zaprli Kresalovo za kakšnih 48 ur, pa preiskali njene posle v zvezi s hišo nad Izolo, pa z afero bulmastifi, pa zakaj je izginila kamera in zakaj so izginili posnetki dela Ljubljane, pa kaj se je dogajalo pri teh lichtensteinskih zadevah, kjer naj bi bila ona nadzorni organ...

Jelinčič za MMC
Jelinčič o Kresalovi in sumu podkupovanja