Janeza Janšo so zaslišali lani jeseni, osumljen pa naj bi bil storitve kaznivega dejanja sprejemanja daril za nezakonito posredovanje v sostorilstvu. Janša je vsakršno vpletenost v sporne posle ostro zanikal (na sliki levo finski novinar Magnus Berglund). Foto: MMC RTV SLO
Janeza Janšo so zaslišali lani jeseni, osumljen pa naj bi bil storitve kaznivega dejanja sprejemanja daril za nezakonito posredovanje v sostorilstvu. Janša je vsakršno vpletenost v sporne posle ostro zanikal (na sliki levo finski novinar Magnus Berglund). Foto: MMC RTV SLO

Bartol Jerković je direktor tovarne Đuro Đaković iz Slavonskega Broda, v kateri bodo izdelali 126 oklepnikov. Hrvaška je namreč že v začetku leta zaradi pomanjkanja denarja predlagala spremembo 180 milijonov evrov vredne pogodbe. Med drugim so predlagali, da bi kupili pol manj vozil od dogovorjenih 126 osemkolesnikov AM, ki jih za svojo vojsko kupuje tudi Slovenija. Na podlagi dopolnila bo zdaj hrvaška vlada res kupila vseh 126 oklepnikov, a le osnovna transportna vozila, namesto dražjih različic oklepnikov. S tem je vlada rešila pomemben posel tako za Hrvaško kot za omenjeno tovarno.

Jerković zanika vse obtožbe
Kot piše Vecernji.hr, je Jerković vse obtožbe o vpletenosti zanikal, saj ne on ne kdor koli drug iz tovarne ni bil vpleten v izbor najugodnejšega ponudnika. Ob tem je dejal, da je bila Patrijina ponudba celo za 36 milijonov evrov ugodnejša od konkurence.


Večernji: Lahko Slovenija sploh izpelje projekt brez velikih izgub?
Kot še poroča hrvaški časnik, Jerković tudi naj ne bi bil oseba "takšnega kalibra", ki bi lahko stala za tako velikim poslom. To, da naj bi slovenski mediji ponovno obujali afero Patria, pa po pisanju Vecernji.hr ni ''nič nenavadnega. Slovenci so vložili velike denarje v zagon proizvodnje oklepnikov v tovarni Gorenje v Šoštanju, zdaj pa so naročilo zmanjšali s 135 na manj kot sto vozil, zaradi česar se postavlja vprašanje, ne le, ali se bo naložba povrnila, temveč tudi, ali se projekt sploh lahko izpelje brez velikih izgub".

Zanimivo je, da hrvaško obrambno ministrstvo za časnik o Jeremiću ni hotelo dati nobene informacije, kot le to, da si želijo, da bi se afera Patria v Sloveniji čim prej končala, da ne bi oteževala posla na Hrvaškem.

O ideji, da črka "J" ne pomeni Janez Janša, temveč Jeremić, je pred dnevi poročal slovenski Dnevnik. To so sklepali na podlagi poročanja finske televizije YLE, v kateri je bilo povedano, da naj bi oseba ''J'' denar potrebovala za upokojitev. Omenjena navedba se pojavi v elektronskem poročilu Wolfganga Riedla Reiju Niitynemu iz Patrie. V njem naj se ne bi omenjala Slovenija, temveč le kratica DDSV. Slovenski časnik je to interpretiral kot kratico za hrvaško tovarno Đuro Đaković specialna vozila (DDSV), njen direktor pa je ravno omenjeni Bartol Jerković, ki naj bi bil med drugim pred odhodom v pokoj.