Andrej Lasbaher naj bi z denarjem Walterja Wolfa začel izdajati brezplačnik Slovenski tednik. Foto: BoBo
Andrej Lasbaher naj bi z denarjem Walterja Wolfa začel izdajati brezplačnik Slovenski tednik. Foto: BoBo
policijski zaznamek
Dokument naj bi bil sporen predvsem zato, ker v zapisniku na primer ni podatka, s kom naj bi Lasbaher o denarju sploh govoril. Foto: pozareport.si

Uradni zaznamek mariborskega višjega kriminalističnega inšpektorja Zimiča, ki je nastal septembra 2008, obravnava Andreja Lasbaherja, nekdanjega odgovornega urednika brezplačnika Slovenski tednik ter nekdanjega direktorja in lastnika zasebnega podjetja Progresija. Od takrat so v zadevi Patria minila že tri leta obsežnih preiskav policije, tožilstva in davčnih organov.

Čas nastanka spornega zaznamka pa lahko umestimo tudi v obdobje predvolilne kampanje pred parlamentarnimi volitvami leta 2008, nastal je deset dni po objavi razvpitega dokumentarca Resnica o Patrii na finski televiziji YLE.

V zaznamku neresnične trditve?
Lasbaherja je zasliševala posebna parlamentarna preiskovalna komisija pod vodstvom poslanke SD-ja Melite Župevc, objavljeni pa so bili tudi obtožnice, sodni spisi in tožilske dokumentacije iz Slovenije in Avstrije, je poročal portal pozareport.si.

Omenjeni dokument naj bi bil sporen predvsem zato, ker v zapisniku na primer ni podatka, s kom naj bi Lasbaher o tem govoril. Prav tako pa v nobeni izmed preiskav afere Patria niso zaslišali nobenega Lasbaherjevega znanca, ki naj bi govoril o tem, kje in kdaj naj bi se Lasbaher hvalil, kako je od Walterja Wolfa dobil dva milijona evrov.

S policije pa so po poročanju portala zurnal24.si glede zaznamka sporočili, da je "bila informacija uporabljena v eni izmed faz konkretnega predkazenskega postopka, ki ga je usmerjalo državno tožilstvo, ki je tudi pristojno za obveščanje javnosti o tem predkazenskem postopku".

Glede spornega zaznamka pa so se odzvali tudi v SDS-u. Na spletnem omrežju Twitter so zapisali, da bi "morala policija namesto Lasbaherja po denarju za brezplačnike povprašati Türka".