Iz spremnega besedila k dokumentu Patrie je razvidno, da naj bi Niittynenu pri iskanju informacij pomagal slikar Jure Cekuta. Niittynen namreč v spremnem besedilu zapiše, da podatki v dokumentu temeljijo tudi na poročanjih Cekute. Foto: BoBo
Iz spremnega besedila k dokumentu Patrie je razvidno, da naj bi Niittynenu pri iskanju informacij pomagal slikar Jure Cekuta. Niittynen namreč v spremnem besedilu zapiše, da podatki v dokumentu temeljijo tudi na poročanjih Cekute. Foto: BoBo

Štabni dokument finske Patrie, ki razkriva oceno finske Patrie o domnevnem vplivu njihovih lobistov na predstavnike politike in drugih institucij v Sloveniji, so objavili nekateri mediji. Gre za dokument posebnega načrta vodstva finske Patrie, ki ima oznako strogo zaupno.

Dokument iz leta 2005, osnutek leta 2004
Dokument nosi naslov "Influental Matrix, Slo project" (matrica vplivanja) in datum 2. julij 2005. Razkriva pa oceno finske Patrie o domnevnem vplivu njihovih lobistov na ministrstvo za obrambo, generalštab Slovenske vojske, predsednika države, premierja in celo na slovensko Katoliško cerkev.

Po podatkih dokumenta naj bi tako poslovnež Walter Wolf "pokril" predsednika države (takrat je bil to pokojni Janez Drnovšek), predsednika vlade (v dokumentu je kot predsednik vlade napisan Tone Rop, hkrati pa piše, da je predsednik vlade po volitvah Janez Janša), lokalno industrijo in ministrstvo za obrambo. Slikar Cekuta pa naj bi bil zadolžen za projektni tim na obrambnem ministrstvu in za štab Slovenske vojske, poleg tega pa naj bi imel vpliv tudi pri premierju in predsedniku republike.

Prvi osnutek načrta, ki ga je za Patrio s pomočjo avstrijskega poslovneža in lobista Wolfganga Riedla sestavljal uslužbenec podjetja Reijo Niittynen, naj bi nastal že leta 2004. Nato pa je dokument sproti dopolnjeval z informacijami, ki mu jih je dostavljal Riedl.

V Patrii molčijo, za Wolfovega odvetnika dokument nepomemben
V Patrii verodostojnosti dokumenta niso ne potrdili ne zanikali. "Patria ne bo komentirala ničesar, kar je predmet sodnih postopkov ali predkazenske preiskave, dokler tečejo sodni postopki v Sloveniji in predkazenska preiskava na Finskem," je za pojasnila predstavnica za stike z javnostmi Birgitta Selonen.

Andrej Kac, odvetnik Wolfa meni, da je za njegovo stranko dokument irelevanten. Štabni dokument po njegovih besedah z očitki nima nobene neposredne zveze, zato ga tudi ne more umestiti v strategijo obrambe. "Moja stranka nikoli ni bila v strukturi niti se ji ne očita, da je bila v strukturi. Očita se ji nekaj popolnoma drugega," je pojasnil.

"Jaz sem slikar, umetnik, se spomnite?"
Iz spremnega besedila k dokumentu pa je razvidno tudi, da naj bi Niittynenu pri iskanju informacij pomagal slikar Jure Cekuta. Niittynen namreč v spremnem besedilu zapiše, da podatki v dokumentu temeljijo tudi na poročanjih Cekute. "Jaz sem slikar, umetnik, se spomnite? In slikam. Ne pišem dokumentov," se je odzval Cekuta.

Kot je znano, Cekute ni med peterico obtoženih v zadevi Patria. Že po zaslišanju, ki so ga 16. oktobra 2009 v Ljubljani opravili finski preiskovalci, pa je zanikal, da bi pomagal pri nastajanju "matrice vplivanja". Na vprašanje, za kaj je od poslovneža Wolfganga Riedla dobil 340.000 evrov, pa je tedaj odgovoril, da je "samostojni ustvarjalec na področju kulture, nisem vključen v nobeno stranko, v nobeno podjetje in nisem dolžan dajati poročil o mojih dohodkih". Obenem je tedaj zatrdil, da matrica vplivanja "verjetno ne obstaja".

Cekuta: Smešno, če morajo slikarji urejati take stvari
Ob razkritju omenjenega dokumenta je Cekuta ponovno zanikal, da bi sodeloval pri njegovem nastanku. Dejal je, da javno objavo dokumenta komentira "tako kot takrat" in da nima nobenih drugih komentarjev. O tem, da je dokument vendarle prišel v javnost in da torej obstaja, pa je dejal: "Že mogoče, samo ne z moje strani."

Na vprašanje, ali torej zanika lobiranje v Sloveniji, saj je iz dokumentov videti, da naj bi imel precejšen vpliv, pa je odvrnil, da bi bilo "smešno, če bi morali umetniki pa slikarji urejati take stvari".

Sojenje obtoženim Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Walterju Wolfu, Ivanu Črnkoviču in Antonu Krkoviču se sicer začenja 5. septembra. Po skorajšnjem odhodu tožilke Branke Zobec Hrastar s tožilstva bo tožilstvo v zadevi Patria zastopal vrhovni tožilec Andrej Ferlinc, ki pa naj bi pripravljal spremembe obtožnega predloga.