V Pogledih Slovenije so pred kratkim objavili dokument Nacionalnega veterinarskega inštituta, ki naj bi dokazoval, da so bili pri spolno zlorabljeni. Foto: MMC RTV SLO
V Pogledih Slovenije so pred kratkim objavili dokument Nacionalnega veterinarskega inštituta, ki naj bi dokazoval, da so bili pri spolno zlorabljeni. Foto: MMC RTV SLO
Primer Baričevič
Tudi preiskava Baričevičeve smrti še ni končana, hkrati pa ni niti odgovora na vprašanje, ali so bili psi zlorabljeni. Foto: MMC RTV SLO
Bulmastifi
Meglič je sicer pet let po tem, ko so ga ogrizli bulmastifi, le dočakal prvo vmesno sodbo glede odškodnine. Foto: MMC RTV SLO
Eno leto od afere bulmastifi

Tudi preiskava Baričevičeve smrti še ni končana hkrati pa ni niti odgovora na vprašanje, ali so bili psi zlorabljeni. Tožilstvo je decembra lani znova odprlo primer, po njihovih navedbah tudi zato, ker so mediji objavili nekatera nova dejstva oziroma dokumente o tem, ali so bili psi zlorabljeni ali ne. V Pogledih Slovenije so namreč objavili dokument Nacionalnega veterinarskega inštituta, ki naj bi dokazoval, da so bili psi spolno zlorabljeni. Nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je takrat dejal, da policija preiskave ni vodila tako, kot bi morala. Na policiji so navedbe zanikali in dejali, da so bila v preiskavi upoštevana vsa relevantna dejstva.

Sodna preiskava zoper Černetovo, Rotnerja in Senico
Kljub lanski obširni policijski in tožilski preiskavi in preiskavi komisije za preprečevanje korupcije afera še ni prišla do sodišča. Izjema je majhen del, kjer je bila uvedena sodna preiskava. Sodno preiskavo so sprožili zoper kinologa Alenko Černe in Rajka Rotnerja ter Baričevičega odvetnika Mira Senico, partnerja ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal. Kinologa sta v zavetišču Gmajnice pregledala bulmastife in enemu podelila celo vzrejno dovolilnico za plemenjaka. Sodišče ju zato sumi ponarejanja listin, Senico pa podaje krive ovadbe.

Po neuradnih podatkih naj bi Senica podal lažno ovadbo zoper veterinarskega inšpektorja Uroša Andrenška, ki je odredil usmrtitev bulmastifov. Opozicijski poslanci so tako že nekaj tednov po izbruhu afere zoper ministrico Kresalovo vložili interpelacijo. Eden izmed razlogov so bili tudi očitki o političnem vplivanju na delo policije v tem primeru.

Postopek vračanja psov Baričeviču najmanj nepregleden
Že pred napadom na lastnika je bil postopek vračanja psov, ki so napadli in skoraj smrtno poškodovali Stanislava Megliča, nepregleden. Vanj so bili vpleteni vplivni ljudje in državne ustanove, med njimi kmetijsko ministrstvo in veterinarska uprava, ki so na takšne ali drugačne načine pritiskali, da so preprečili usmrtitev psov, je za Radio Slovenija poročala Jolanda Lebar. Meglič je sicer pet let po tem, ko so ga ogrizli bulmastifi, le dočakal prvo vmesno sodbo glede odškodnine.

Tožilstvo je ovadbe zoper nekdanjega kmetijskega ministra Milana Pogačnika, njegovo državno sekretarko Sonjo Bukovec in direktorico veterinarske uprave Vido Čadonič Špelič, ki so jih sumili zlorabe uradnega položaja in nevestnega dela v službi, zavrglo, čeprav je protikorupcijska komisija pri vračanju psov v štirih točkah ugotovila sum koruptivnega ravnanja.

Zaradi omenjene afere se je v Sloveniji začelo govoriti, da v Sloveniji obstajata dve pravni državi, ena za elito, ki si lahko privošči drage odvetnike in pozna ljudi na položajih, druga pa za preostale državljane.

Eno leto od afere bulmastifi