Bo Janković prepričal vladno ekipo? Foto: BoBo
Bo Janković prepričal vladno ekipo? Foto: BoBo
Bratuškova z Jankovićem
Bratuškova na sestanku z Jankovićem

Pobudo za današnje srečanje je podala Mestna občina Ljubljana (MOL), in sicer že maja. Odprta vprašanja, ki so jih danes obravnavali, so po Jankovićevih besedah razdeljena v tri sklope.

V okviru prvega so obravnavali predlog MOL-a glede zakonskih sprememb, ki bi vplivale na vse slovenske občine, in ne le na MOL. Drugi del predlogov MOL-a zajema ukrepe za Ljubljano, kot so državni prostorski načrt, reševanje vprašanj poplavne varnosti in nadaljevanje projekta Regijskega centra za ravnanje z odpadki Ljubljana (RCERO). Tretji del pa je bil povezan z vprašanjem glavnemu mestu v zadnjem letu odvzetih sredstev za 3,5 milijona evrov.

Kot je znano, je Zoran Janković je že maja na predsednico vlade naslovil 42 strani dolgo pismo, v katerem je izpostavil odprta vprašanja med Mestno občino Ljubljana in državo. Med odprtimi vprašanji so tudi finančne zadeve. Janković je že pred časom dejal, da je vlada Janeza Janše v preteklem letu "Ljubljani vzela 3,5 milijona evrov." Po navedbah ljubljanskega župana naj bi bila predsednica vlade Alenka Bratušek naklonjena temu, da Ljubljani ta sredstva vrne, vendar se en koalicijski partner s tem ne strinja.

Sestanek je bil sprva napovedan junija, vendar so ga na vladni strani pozneje prestavili, saj so še pripravljali odgovore na Jankovićevo pismo. Sicer pa je ljubljanski župan povedal, da je imel podobno srečanje tudi z vlado Janeza Janše, kjer sta se o odprtih zadevah pogovarjala Gregor Virant in Aleš Čerin in po navedbah Jankovića uspešno rešila številne zadeve na zadovoljstvo obeh strani.

Bratuškova z Jankovićem
Bratuškova na sestanku z Jankovićem