Slovenija je v poročilu omenjena zaradi diskriminacij dveh skupin. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija je v poročilu omenjena zaradi diskriminacij dveh skupin. Foto: MMC RTV SLO
Kje poročilo AI-ja omenja Slovenijo

Na svojo 48-letnico obstoja je slovenska podružnica Amnesty International v ljubljanskem Hostlu Celica predstavila svoje letno poročilo o kršenju človekovih pravic.

Slovenija je v poročilu ponovno omenjena zaradi problematike izbrisanih. "Zaradi izbrisa so bili številni stalni prebivalci prisilno izgnani iz Slovenije. Številni drugi so izgubili službe, niso imeli dostopa do izobrazbe in pravice do polne zdravstvene oskrbe. Izbrisanih so bili pomembna tema med predvolilno kampanjo pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami."

Kot je za MMC dejala direktorica slovenskega oddelka Nataša Posel, so s spremembami, ki jih je napovedala notranja ministrica Katarina Kresal, zadovoljni, zdaj pa pričakujejo, kako se bo to obneslo v praksi.

Poudarek tudi na diskriminaciji romskih otrok
Tudi druga omemba Slovenije izhaja iz rubrike "diskriminacija": in sicer zaradi neizvedbe "neodvisne in temeljite evaluacije Bršljinskega modela, ki naj bi učencem, ki potrebujejo dodatno pomoč, omogočal, da nadoknadijo izgubljeno in se vrnejo k običajnemu pouku."

Po mnenju Amnestyja bi namreč model kljub drugačnemu izraženemu namenu vodil k segregaciji, "saj so bili nekatari ločeni razredi v preteklosti sestavljeni le iz romskih otrok". Oblasti prav tako niso posredovale nobenih dokazov, "da so imeli romski otroci koristi od teh ločenih razredov, namenjenih, da se nadoknadi snov".

Vsa poročila se pišejo v Londonu
V Amnesty International zaradi nevpletenost poročila za vse države pripravljajo v Londonu. To velja tudi za Veliko Britanijo, le da v tem primeru poročilo pripravljajo sodelavci drugih narodnosti.

B. K.

Kje poročilo AI-ja omenja Slovenijo