Gantar o burnem dogajanju v DeSUS-u

Na seji sveta stranke je bil za začasnega zastopnika DeSUS-a do novega kongresa potrjen dozdajšnji predsednik sveta stranke Tomaž Gantar s 35 glasovi od 54 mogočih glasov. Ob tem je odstopil kot predsednik sveta stranke.

Svet stranke je o Gantarju glasoval po tistem, ko je zavrnil kandidaturo vseh podpredsednikov za začasno vodenje stranke.

"Odstop Pivčeve me je presenetil. Začasno imam pooblastila predsednika do kongresa," je za TV Slovenija povedal Gantar, ki pa še ni sprejel nobene odločitve o morebitni kandidaturi za predsednika DeSUS-a na predvidenem novembrskem kongresu.

Do kongresa bo svet DeSUS-a vodil Anton Urh. Na mestu generalnega sekretarja stranke bo Damjana Stanonika zamenjala Lidija Štruc, ki je to funkcijo nekaj časa opravljala že v mandatu dolgoletnega predsednika DeSUS-a Karla Erjavca.

Pivčeva je z mesta predsednice DeSUS-a odstopila na današnji seji izvršnega odbora pred sejo sveta stranke, ki bi najbrž odločal o njeni razrešitvi.

Izredni volilni kongres, na katerem bodo izbirali novo vodstvo, je predviden v prvi polovici novembra.

"Moj odstop s funkcije predsednice nima nobene zveze s funkcijo ministrice. Stranka tudi ni pristojna, da odloča o položaju ministrice. To je pristojnost predsednika vlade, z njim še nisem govorila, vendar bom o teh nadaljnjih korakih z njim govorila jutri, je za TV Slovenija pojasnila Pivčeva."
Aleksandra Pivec za TV Slovenija o usodi svojega ministrskega položaja

V DeSUS-u spet burno: Pivčeva odstopila

Odstop Aleksandre Pivec

Aleksandra Pivec je po seji izvršnega odbora stranke povedala, da je "zaradi prevzemanja stranke", "napovedanega puča", ker je svet stranke napovedal, da bo sledil predlaganemu dnevnemu redu seje, na katerem je bilo predvideno glasovanje o razrešitvi predsednice DeSUS-a, želela "prekiniti pravno dvomljivo delovanje".

"Na seji izvršnega odbora sem podala odstopno izjavo in predlagala sklepe, ki so bili izglasovani," je povedala. Kot je pojasnila, je svoj odstop ponudila, ker se ji je to zdela najlažja pot za ohranitev legitimnega delovanja stranke.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Izvršni odbor je med drugim sprejel sklep, da stranka skliče nov kongres in da svet stranke predlaga enega izmed podpredsednikov stranke za začasno vodenje do kongresa. Na kongresu pa Pivčeva namerava znova kandidirati za predsednico.

Podpredsedniki DeSUS-a so Anita Manfreda, Jelka Kolmanič in Anton Balažek.

"Glede na to, da se je v tem trenutku stranka močno razdelila, menim, da imam na terenu veliko podpore. Po pogovoru z občinskimi odbori je ta podpora dovoljšna, da lahko napovem, da bom ponovno kandidirala na kongresu," je dejala in dodala, da želijo kongres, kjer bo o novem predsedniku DeSUS-a glasovalo 230 delegatov, sklicati čim prej.

Pivčeva odstopila, a bo spet kandidirala za predsednico DeSUS-a

"Gre za neke vrste olajšanje. Prepričana sem, da je v takšnih pogojih, ki smo jih imeli zadnje mesece v DeSUS-u, nemogoče delati. Glede na to, da imam veliko energijo in vizijo, kako naprej delovati v političnem prostoru, tega ne jemljem kot poraz ali dno, temveč kot odskočno desko, da se lotim novih poti."
Aleksandra Pivec za TV Slovenija o tem, da ni na političnem dnu

"Prepozno in vse preveč preračunljivo. Prepozno zato, ker je bil čas za politično higieničen odstop že davno zamujen. Točka nepovrata je nastopila tisti dan, ko se ji je javno uprla poslanska skupina, česa takega v 30-letni zgodovini parlamentarne demokracije v Sloveniji še nismo doživeli. Kakor tudi ne, da bi nekdo, ki je odstopil z neke politične funkcije, v isti sapi najavil kandidaturo za to isto funkcijo. To je preračunljivi del današnjega odstopa. Preračunljivost sicer še bolj pride do izraza pri argumentaciji vztrajanja na mestu ministrice. Očitane ji nepravilnosti je namreč storila kot ministrica, ne kot predsednica stranke DeSUS, zato bi morala najprej ponuditi svoj odstop kot ministrica in šele nato – če bi bilo to sploh še potrebno – kot predsednica. Vprašanje je sicer, če bo do kandidature res prišlo. Vse bolj se namreč zdi, da gre v primeru Aleksandre Pivec za resnejšo diskrepanco med politično realnostjo njene vloge v stranki in njeno percepcijo te vloge. Če pa bi do tega vseeno prišlo in če bi s kandidaturo tudi uspela, o čemer resno dvomim, bi bil razpad stranke zelo verjeten scenarij. Če stranka na kongresu ne bo dobila novega, zaupanja vrednega predsednika, je v prihodnjem mandatu ne vidim več med parlamentarnimi strankami," je za MMC povedal analitik Andraž Zorko.