Premierka Bratušek je dejala, da je dejstvo, da pri sanaciji bank zamujamo Foto:
Premierka Bratušek je dejala, da je dejstvo, da pri sanaciji bank zamujamo Foto:

Premierka je v pogovoru z voditeljico Odmevov Rosvito Pesek pregledala priporočila, ki jih je Bruselj naslovil na slovensko vlado in katerih uresničevanje bo Evropska komisija pozorno spremljala.
Zmanjšanje primanjkljaja do leta 2015 pod tri odstotke
Bratuškova je zagotovila, da bomo ta cilj z ukrepi iz programa stabilnosti dosegli, za približno 300 milijonov evrov pa potrebujemo dodatne ukrepe na odhodkovni strani. Če se ne bomo dogovorili, je dejala, bomo morali uvesti krizni davek, a ne letos. Letošnji primanjkljaj je višji zaradi sanacije bank in je oz. mora biti enkraten dogodek. Dokapitalizacijo bank in čiščenje bank moramo opraviti letos, je opozorila premierka Bratuškova.

Pokojninska reforma
Z lansko pokojninsko reformo nismo posegli dovolj korenito, boljša bi bila reforma, ki je bila na referendumu zavrnjena, je dejala Bratuškova. Ta reforma bo zdržala do leta 2016 oz. 2017 in takrat bo morala biti že uveljavljena nova reforma.

Reforma trga dela
Kot je opozorila Alenka Bratušek, je Bruslju nenavadno, da se v časih, ko ima država negativno gospodarsko rast, minimalna plača avtomatsko usklajuje z rastjo življenjskih stroškov.

Sanacija bank
Premierka Bratušek je dejala, da je dejstvo, da pri sanaciji bank zamujamo. Če bi bila ta sanacija opravljena leto, dve ali tri prej, bi imeli zdaj manjše težave. Številke, ki jih vlada uporablja v obeh dokumentih, poslanih v Bruselj, so številke Banke Slovenije. Če Bruselj meni, da te številke niso najbolj natančne, smo pripravljeni na dodatne stresne teste v naših bankah, ob pogoju, da se čiščenje bančnih bilanc ne ustavi, je zagotovila Bratuškova.

Dodala je, da so od opozicije želeli dobiti podatke, ker smo zakon sprejemali brez številk. Skozi pripravo teh dveh dokumentov, je dejala Bratuškova, smo ugotovili, da je slabih terjatev za tri milijarde tristo, da bo pa to državo oz. slabo banko stalo nekaj več kot milijardo, ker so drugo banke skozi slabitve že naredile. Slaba banka oz. družba za upravljanje je ustanovljena, ima izvršne in neizvršne direktorje in prvi paket prenosa je poslan v Bruselj. Upam, da bodo tam tako ekspeditivni, kot smo bili mi v zadnjih dveh mesecih, in da bomo prvi paket prenosa naredili konec junija oz. na začetku julija, je še dejala Alenka Bratušek.

Skrajšanje sodnih postopkov
To ni prvič, da nas na to opozarjajo, je povedala premierka in dodala, da se z vrhovnim sodiščem dogovarjajo, kako se lotiti tega vprašanja.

Prenos lastništva državnih podjetij na holding
Kot je dejala predsednica vlade, Bruselj zahteva, da se v upravljanje gospodarstva politika ne vtika, s čimer se sama popolnoma strinja. Bruslju bi bilo mogoče treba le bolj pojasniti, da bo upravljanje podjetij v izključni pristojnosti holdinga, tudi če bo lastništvo v državni lasti. Le dividende in kupnina od prodaje bodo prihodek državnega proračuna.

Preoblikovanju prezadolženih podjetij
Prvi sveženj privatizacije je bil sprejet in Bratuškova je izrazila upanje, da bo dobil soglasje tudi v državnem zboru. Zatem pa bodo na zelo transparenten način začeli postopke prodaje. Zagotovila pa je, da razprodaje ne bo. Ključno je, da se najde strateški partner, ki bo zagotovil razvoj podjetja in primerno kupnino. Sredstva od prodaje podjetij ne bodo šla za pokrivanje proračunskega primanjkljaja, temveč za nove nakupe, dokapitalizacije in odplačilo dolgov.

Ob koncu pogovora z voditeljico Odmevov Rosvito Pesek je Bratuškova opozorila, da "nas v nadaljevanju čaka še težko delo".

Alenka Bratušek v Odmevih o priporočilih Bruslja
Alenka Bratušek v Odmevih o priporočilih Bruslja