Slovenija je program stabilnosti in nacionalni reformni program v Bruselj poslala 10. maja. Foto: BoBo
Slovenija je program stabilnosti in nacionalni reformni program v Bruselj poslala 10. maja. Foto: BoBo

Čakalo nas je veliko trdega dela in očitno smo ga naredili. Ne potrebujemo pomoči, potrebujemo pa čas, so bile moje besede, ki danes še kako stojijo.

Alenka Bratušek
Evropska unija
Evropska komisija je na podlagi programov Sloveniji dala dve leti časa, da zmanjša javnofinančni primanjkljaj in izvede nekatere nujno potrebne strukturne reforme. Foto: EPA
Bratuškova meni, da gredo protikrizni ukrepi v pravo smer
Slovenija se je za zdaj izognila postopku Evropske

Alenka Bratušek.

Predsednica vlade in minister za finance Uroš Čufer sta se odzvala na priporočila Evropske komisije, ki jih je ta podala na podlagi vladnih programov stabilnosti in reform.


"Danes je 70. dan 11. slovenske vlade, ki ji predsedujem. Ko sem sprejela vodenje vlade, je v državi gorelo. Čakalo nas je veliko trdega dela in očitno smo ga naredili. Ne potrebujemo pomoči, potrebujemo pa čas, so bile moje besede, ki danes še kako stojijo," je v uvodu izpostavila premierka in dodala, da ne mediji, ne tuji trgi, ne ljudje niso najbolj verjeli, da bo vladi uspelo. "Pa smo," je poudarila.
"Vesela sem, da smo dokazali, da zmoremo brez pomoči,"
je še dejala Bratuškova, pri čemer je poudarila, da to še zdaleč ne pomeni, da lahko zdaj počivamo. Pravo delo se zdaj šele začne, dodaja.

"Ogenj je pogašen, zdaj čas za grajenje prihodnosti"
"To je bila gasilska akcija, ogenj je pogašen, zdaj pa moramo zavihati rokave, da začnemo graditi prihodnost, Vse, kar delamo, delamo zaradi nas samih, in ne zaradi Evrope ali kogar koli drugega," je še poudarila in dodala, da nas čakajo trije nujni koraki, za začetek vnovičen zagon gospodarstva, k čemur bo pripomoglo tudi očiščenje bank.

"Priporočila so skladna s tistim, kar smo pričakovali," je dejal minister za finance Uroš Čufer. Poročila so dokaz oziroma potrdila, "da gremo v pravo smer in da so ukrepi primerno zastavljeni," je dejal. "Veliko je bilo že storjenega, zavedati pa se moramo, da nas čaka še precej dela," je dodal minister.

900 milijonov za dokapitalizacije ne bo dovolj?
Evropska komisija je sicer izrazila pomisleke, da 900 milijonov evrov za dokapitalizacijo bank ne bo dovolj. Minister Čufer je napovedal čim hitrejši prihod zunanjega opazovalca, da bi se takoj lotili pridobivanja druge ocene, koliko bi slovenske banke potrebovale, saj je čiščenje bančnega sektorja nujno. Premierka je ob tem dodala, da so to načeloma podatki Banke Slovenije, vlada pa jim verjame. Če se bo izkazalo, da niso pravi, pa bodo ukrepali naprej.

Čufer je zdajšnji položaj in dosedanje ukrepe slikovito primerjal s tekom na dolge proge. Kot je dejal, prvi vmesni čas ni slab, prav tako pa "nismo še zadihani", je dejal. Glede privatizacije je finančni minister dejal, da zaradi nje ne smemo imeti večje porabe na dolgi rok, prihodi od privatizacije pa bodo namenjeni zmanjševanju dolga.

Čufer napovedal znižanje pokojnin
Ker bo morala vlada v Bruselj do 1. oktobra poslati nov sveženj ukrepov, je Čufer pojasnil, da bodo to ukrepi na izdatkovni ravni, pri čemer je najprej izpostavil vprašanje pokojnin. preostali deli populacije so svoj del bremena za reševanje krize že prevzeli, zdaj so na vrsti upokojenci, je dejal Čufer.

Varčevalo se bo tudi na ravni občin in pri zdravstvenih storitvah, je napovedal minister, vendar tega ni podrobneje pojasnil.

Bruselj dal Sloveniji dve leti časa
Slovenija je program stabilnosti in nacionalni reformni program v Bruselj poslala 10. maja, tako kot tudi vse druge članice Evropske unije. Evropska komisija je nato na podlagi programov Sloveniji dala dve leti časa, da zmanjša javnofinančni primanjkljaj in izvede nekatere nujno potrebne strukturne reforme. Ob tem je komisija izdala še nekaj priporočil, kako se spopasti z zmanjšanjem javnofinančnega primanjkljaja.

Rehn: Reforme kažejo napredek
Slovenija se je odločno lotila reševanja težav, ki smo jih ugotovili aprila, z zadovoljstvom ugotavlja tudi evropski za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn. Pri tem pa dodaja, da jo čaka še kar nekaj dela: "Izkoristiti mora priložnost in pospešiti reforme, kar je v zadnjih tednih od aprila tudi uspešno zastavila." Vlada se je uspešno lotila čiščenja bančnega sektorja in drugih reform: "Reforme, ki mi jih je opisal minister Čufer v pismu, kažejo napredek." S to hitrostjo in na ta način bo Sloveniji v prihodnjih dveh leti uspelo zmanjšati primanjkljaj, je prepričan Olli Rehn.

Čakalo nas je veliko trdega dela in očitno smo ga naredili. Ne potrebujemo pomoči, potrebujemo pa čas, so bile moje besede, ki danes še kako stojijo.

Alenka Bratušek
Bratuškova meni, da gredo protikrizni ukrepi v pravo smer
Slovenija se je za zdaj izognila postopku Evropske