Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko mora prispevati k uravnoteženemu in trajnostnemu razvoju Slovenije, je prepričana Alenka Smerkolj. Foto: BoBo
Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko mora prispevati k uravnoteženemu in trajnostnemu razvoju Slovenije, je prepričana Alenka Smerkolj. Foto: BoBo
Alenka Smerkolj
Kandidatka je zaslišana pred odborom DZ-ja za gospodarstvo. Foto: BoBo
Violeta Bulc
Novo ministrstvo je kratek čas vodila Violeta Bulc, ki je zdaj evropska komisarka za promet. Foto: EPA

Alenka Smerkolj je trenutno državna sekretarka v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, celotno kariero predtem pa je gradila v bančništvu.

Članom parlamentarnega odbora je pojasnila, da deli vizijo, ki jo je na zaslišanju predstavila njena predhodnica na položaju Violeta Bulc: "Vizije, ki jo je navedla, ne morem spremeniti. Vizija, da mora ta služba prispevati k uravnoteženemu, progresivnemu in trajnostnemu razvoju Slovenije, je tako jasna, da ne more biti bolj."

Boljše koriščenje sredstev in sodelovanje
Cilje, ki si jih je zastavila, je razdelila na razvoj, koriščenje sredstev iz iztekajoče se finančne perspektive 2007-2013, novo perspektivo 2014-2020 in vzpostavitev vladne projektne pisarne za devet strateških projektov, želi tudi dvigniti zadovoljstvo zaposlenih, službo vlade pa prilagoditi novi perspektivi in novim izzivom.

Obljublja učinkovitejši nadzor in spremljanje projektov, izboljšanje komunikacije med ministrstvi, omogočanje IT-podpore, zagotavljanje skladnosti nacionalnih dokumentov s strateškimi dokumenti Evropske unije.

Kar nekaj besed je namenila slabi komunikaciji in sodelovanjem med ministrstvi. Kot državna sekretarka namreč kar ni mogla verjeti, "kako se lahko dve ministrstvi med seboj gledata, kot da so vesoljci".

Po njenem mnenju je Slovenija trenutno na razpotju in da ima dve možnosti. "Ena je, da še malo potrpimo, obrnemo stvari, gremo naprej in zmagamo. Druga, ki si je prav gotovo ne želim, pa je, da se spotaknemo in praktično začnemo nazadovati, izgubimo suverenost in pustimo, da drugi upravljajo nas." Prepričana je, da so Slovenci sposobni stopiti skupaj.

"Nepopisan list papirja"
Sebe pa je označila za nepopisan list papirja. "V Sloveniji me k sreči pozna zelo malo ljudi," je dejala. Prihaja iz bančnega sektorja, iz Nove Ljubljanske banke, kjer je po končani fakulteti preživela skoraj 26 let. "Začela sem na najnižjem referenčnem mestu in počasi napredovala do ravni tik pod upravo," je povedala.

Njena kariera ima veliko rdečo nit. "To je poslovanje s tujino. Začela in končala sem na tem delu," je dejala in dodala, da je v teh letih spoznala veliko finančnih sistemov, instrumentov in vse, kar se v mednarodnem poslovanju dogaja med bankami. Sodelovala je tako z razvojnimi bankami kot tudi s komercialnimi in investicijskimi bankami.

Poslanci so v razpravi ocenili, da prevzema Smerkoljeva zelo pomemben resor, da bo potrebovala veliko energije in da je treba ceniti njen pogum. Ker prihaja iz bančništva, iz Nove Ljubljanske banke, je poslanca ZL-ja Franca Trčka zanimalo tudi, ali ima "rep iz banke". Sama meni, da ga nima, a se zaveda, da še ni bilo ministra, ki mu ne bi česa našli. "Pustimo se presenetiti, verjamem pa, da nisem niti v mislih naredila česa slabega, kaj šele v dejanjih," je povedala.

Njeno predstavitev je kot ustrezno nato ocenilo 10 članov odbora, štirje so bili proti.

Hitra menjava na vrhu
Na ministrstvu, pristojnem za razvoj in kohezijo, morajo poiskati novo vodstvo, ker je prejšnja ministrica brez listnice Violeta Bulc po dobrem mesecu dni dela odšla za evropsko komisarko v Bruselj.

Smerkoljevi na odboru zelena luč
Smerkoljevi na odboru zelena luč