Koprivec je po predstavitvi koalicijskim poslancem v izjavi novinarjem dejal, da ima
Koprivec je po predstavitvi koalicijskim poslancem v izjavi novinarjem dejal, da ima "kar dober občutek", sta pa imela s Smerkoljevo le osebno predstavitev in bo več znano v petek. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Alenka Smerkolj
Smerkoljeva po besedah Kustec Lipicerjeve vizijo gradi na tem, kar je zastavila že njena predhodnica Violeta Bulc. Foto: Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

Medtem ko v SMC-ju ocenjujejo, da sta zelo izkušena in imata reference, v DeSUS-u in SD-ju poudarjajo, da na petkovih zaslišanjih pred pristojnim odborom od njiju pričakujejo več vsebinskih odgovorov.

Koprivec je po predstavitvi koalicijskim poslancem v izjavi novinarjem dejal, da ima "kar dober občutek", sta pa imela s Smerkoljevo le osebno predstavitev in bo več znano v petek. Oba sta bila ob odhodu iz DZ-ja z izjavami skopa, upata pa, da sta poslance prepričala.

Pohvale zaradi izjemnih referenc in bogatih izkušenj
Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je v izjavi novinarjem presodila, da je bilo na srečanju zelo veliko pozitivne energije. Po njenih besedah so lahko spoznali, da imata kandidata izjemne reference, da imata bogate izkušnje v dosedanji karieri v poslovnem svetu in da sta izrazito bogata v mednarodnih izkušnjah.

Kustec Lipicerjeva je povedala, da danes s tega vidika ni bilo dvoma o kandidatih. S tem je odgovorila na vprašanje, ali sta po njenem mnenju kandidata prepričala koalicijske poslance.

Po njenih besedah kandidata za ministra menita, da je država v krizi, kot je še ni bilo. Poslanci so jima zastavili nekaj strateških vprašanj glede njune vizije. Oba se bosta, kot pravi vodja poslancev SMC-ja, zavzemala za sanacijo sedanjega težavnega stanja v državi in izrazito proaktivno delovala v prihodnje.

Smerkoljeva po besedah Kustec Lipicerjeve vizijo gradi na tem, kar je zastavila že njena predhodnica Violeta Bulc, torej na operativnem programu za črpanje kohezijskih sredstev. Izpostavila je tudi medresorsko sodelovanje.

Koprivca o očitkih iz časov Istrabenza niso spraševali
Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han in podpredsednik DeSUS-a Tomaž Gantar pa sta v izjavi novinarjem povedala, da je šlo le za kratko osebno predstavitev obeh ministrskih kandidatov.

Han je dejal, da ga je kandidat za gospodarskega ministra za zdaj prepričal, in sicer z izkušnjami. Tako upa, da bo to znal tudi uporabiti v rešitvah. Koprivec je pojasnil svojo zgodovino, poklicno pot in nekaj nastavkov, kaj je treba storiti za višjo gospodarsko rast. A Han upa, da se bo kandidat do petka pripravil in podal več vsebinskih rešitev.

Po Gantarjevih besedah je kandidatka za ministrico brez resorja, pristojno za razvoj in kohezijo, že kot državna sekretarka naredila dober vtis in je stališče do njene kandidature jasnejše kot pri Koprivcu. Ta bo moral na zaslišanju konkretneje odgovarjati, nato se bodo o njem pač odločili, je pojasnil Gantar, ki sicer pravi, da bi bilo po tako kratkem spoznavnem srečanju krivično dati mnenje.

Po Gantarjevih besedah ima Koprivec sicer nedvomno veliko izkušenj. "Če bo znal to izrabiti tudi v korist današnjemu času, bo lahko uspešen. Če pa bo živel v obdobju izpred let, bo imel težave pri vodenju resorja," je bil jasen podpredsednik DeSUS-a. Zato upa, da Koprivec položaj v državi vendarle pozna.

V vseh treh strankah so pojasnili, da Koprivca niso nič spraševali o očitkih, ki se v javnosti pojavljajo v povezavi z njegovim preteklim delom, v času, ko je bil predsednik uprave OMV Istrabenza Holdinga. Po besedah Kustec Lipicerjeve so namreč presodili, da to na današnjem neformalnem srečanju ni potrebno. Če se bo izkazalo, da je potrebno, bodo to zanesljivo izpostavili na zaslišanju, je zagotovila.

Glasovanje mogoče vse do 25. novembra
Predsednik DZ-ja Milan Brglez je v izjavi novinarjem potrdil, da bosta zaslišanji obeh kandidatov na pristojnem odboru v petek, DZ pa bo o njiju kot o listi kandidatov odločal na redni seji DZ-ja, ki se bo začela v ponedeljek.

Glasovanje o obeh kandidatih je po Brglezovih besedah mogoče do 25. novembra, saj je redna seja "tako polna", da bo treba uporabiti še rezervne termine, torej tudi v tednu po prihajajočem.