Igor Lukšič le v vladi? V sredo se bo prvak SD-ja skupaj z ministroma iz svoje stranke med delovnim časom odpravil na obisk Prekmurja. Foto: BoBo
Igor Lukšič le v vladi? V sredo se bo prvak SD-ja skupaj z ministroma iz svoje stranke med delovnim časom odpravil na obisk Prekmurja. Foto: BoBo

Ne gre za nezakonito ravnanje, saj je bil to vzoren evropski projekt tako po količini in namembnosti opravljenih nalog, vseboval pa je vrsto kontrol, kjer manipulacije niso bile možne.

Lukšič zagovarja Pikala pred interpelacijo

»Formalno nismo dobili nobenega kandidata v potrditev, komentirali bomo, ko bomo prejeli konkretna imena, vnaprej pa ne bomo licitirali,« je na tiskovni konfrerenci dejal Lukšič.

Higieniki le v primeru Šoltes
Tokrat ne bodo igrali vloge higienika. »Nobeden od kandidatov ne ustanavlja svoje stranke, niti ni predsednik kakšne neparlamentarne stranke,« je obrazložil Lukšič, ki je ustavil predsednico vlade v nameri, da na mesto ministra za zdravje predlaga Igorja Šoltesa, ki je imel podporo tudi v zdravniških vrstah, a se ni hotel odpovedati ustanavljanju svoje politične stranke.

Sta nova kandidata "higienična"?
Na vprašanje MMC-ja, ali se mu zdi "higienično", da v vlado prihaja oseba, ki se je pred sodiščem zagovarjala zaradi spornega financiranja politične stranke, postopek pa je zastaral, se je Lukšič strinjal, da to ni najboljša popotnica, »če bi šlo za to«. »Treba pa je najprej pogledati, za kaj gre pri tem kandidatu,« je zagovarjal Metoda Dragonjo, ki se ga neuradno omenja kot kandidata PS-a za ministra za gospodarstvo.

Direktorica, prokuristka, ministrica?
Toda, tudi kandidatka za ministrico za zdravje, vodja Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja v Celju, Alenka Trop Skaza bi se lahko znašla v navzkrižju interesov. Je namreč prokuristka v podjetju Klima, katerega večinski lastnik je njen mož. O tem je bil obveščen svet ptujske bolnišnice, ko se je Alenka Trop Skaza potegovala za mesto direktorice te bolnišnice, s katero je podjetje njenega moža sklenilo posel v vrednosti dobrih 700.000 evrov, so zapisali mediji. Kot piše Delo, je takrat dejala, da se ji ne zdi sporno, da je prokuristka, in napovedala je, da ne bo prokuristka, če bo direktorica, a se to ni zgodilo.

Zoprne stvari za PS
»To so zoprne stvari in so lahko obremenjujoče, a ne za vlado, temveč za stranke, ki so zdaj poklicane, da predlagajo kandidate,« je dejal Lukšič in hkrati dodal, da ni dobro, da pridemo v položaj, v katerem se bodo aktivirali sami »novorojenčki, ki nimajo nobene lastne vpletenosti v sedanje življenje, ker bo slovenska politika še bolj brez zoba in še bolj naivna, kot je zdaj«.

Odnosi v koaliciji: dinamični, a zdravi
SD bo o koalicijski pogodbi odločal v četrtek. »Pogodba je plod kompromisov, vendar je izkaznica, kaj hoče koalicija narediti v naslednjih dveh letih, saj daje dobre usmeritve ministrom,« je ocenil Lukšič, ki odnose v koaliciji ocenjuje kot »dinamične, a zdrave«.

Projekt FDV - vzoren
Jerneja Pikala, ministra iz kvote SD, proti kateremu je SDS vložil interpelacijo zaradi - po njihovem mnenju - spornega razpisa za evropski projekt na Fakulteti za družbene vede, je Lukšič zagovarjal, saj vlagatelji interpelacije stavijo na "antiintelektualizem in politikantsko strategijo". »Ne gre za nezakonito ravnanje, saj je bil to vzoren evropski projekt tako po količini in namembnosti opravljenih nalog, vseboval pa je vrsto kontrol, kjer manipulacije niso bile možne,« je ponovil Lukšič.

Lukšič le v vladi?
Napovedal je tudi, da se bo v sredo z ministroma SD-ja odpravil na obisk v Pomurje, ker pogreša vladne obiske posameznih regij. Čeprav mu podobne poteze PS-ja, ki na obiske v regije jemlje samo lastne ministre, niso bile všeč, zdaj sam začenja tovrstno prakso, ki novinarje spominja na predvolilno kampanjo.

Ne gre za nezakonito ravnanje, saj je bil to vzoren evropski projekt tako po količini in namembnosti opravljenih nalog, vseboval pa je vrsto kontrol, kjer manipulacije niso bile možne.

Lukšič zagovarja Pikala pred interpelacijo