V oddaji Odkrito o novem protitobačnem zakonu. Foto: EPA
V oddaji Odkrito o novem protitobačnem zakonu. Foto: EPA

Po novem naj bi na škodljivost kajenja opozarjale grozeče fotografije na škatlicah cigaret, nekateri okusi cigaret bodo prepovedani, uvedle se bodo licence za prodajo tobačnih izdelkov, prepovedano bo kajenje v vozilih, če je v njem otrok. Zdaj na škatlicah cigaret lahko preberemo napise kot: kadilci umirajo mlajši, kajenje ubija, kajenje resno škoduje vam in ljudem okoli vas. Po novem naj bi bila na škatlicah še nazorna slikovna opozorila. Predvsem mlade želijo z njimi odvrniti od kajenja.

Toda psiholog Aleksander Zadel pravi, da študije kažejo, da slike razpadajočih pljuč ali zob na škatlicah kadilcev ne ganejo.

V trafikah v zadnjih 8 letih opažajo več kot 20-odstotni upad pri prodaji cigaret. Kljub temu predstavniki tobačne industrije menijo, da prepoved kajenja v zaprtih prostorih, ki smo jo uvedli avgusta 2007, ni prinesla želenih sprememb, število kadilcev je spet naraslo na 30 odstotkov.

Več v oddaji Odkrito o novem protitobačnem zakonu, ki bo na sporedu po zaključku prenosa seje odbora za notranjo politiko, predvidoma ob 22.30, na tretjem programu Televizije Slovenija. Oddajo bo vodila Rajka Vignjević Pupovac.