Kot poroča časnik Delo, je po neuradnih ugotovitvah fotografijo depeše posnel veleposlanik Tone Kajzer na svojem službenem računalniku v prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu in jo poslal Janši. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Kot poroča časnik Delo, je po neuradnih ugotovitvah fotografijo depeše posnel veleposlanik Tone Kajzer na svojem službenem računalniku v prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu in jo poslal Janši. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednik stranke SDS Janez Janša je na začetku septembra na Twitterju delil fotografijo zaupne depeše iz depešnega sistema ministrstva za zunanje zadeve, zraven pa pripisal, da sta se tudi slovenska diplomacija in ministrstvo podala v akcijo zbiranja podpisov za Natašo Pirc Musar, ki jo je označil za izbranko nekdanjega predsednika republike Milana Kučana.

Ministrstvo za notranje zadeve je namreč na pobudo volilnega štaba Nataše Pirc Musar zaprosilo tudi diplomatsko-konzularna predstavništva, naj na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podpise za kandidaturo za predsedniške volitve. To je sicer rutinski postopek ministrstva, ki pa je zmotil nekatere kandidate za predsednika republike, ki menijo, da jih ministrstvo s takšnim ravnanjem spravlja v neenakopraven položaj.

Z zunanjega ministrstva so po Janševi objavi zaupne depeše sporočili, da preiskujejo sum zlorabe z dokumenti ministrstva, ki jih uporablja v komunikaciji med uslužbenci po mreži. Ta pa obsega okoli 60 diplomatsko-konzularnih predstavništev.

Fotografijo depeše naj bi posnel veleposlanik Kajzer

Na ministrstvu so po poročanju časnika Delo še pojasnili, da v tem primeru obravnavajo sum zlorabe pri ravnanju z dokumenti ministrstva za zunanje zadeve, v primeru ugotovljenih kršitev pa nameravajo ukrepati. Kot je neuradno izvedelo Delo, je fotografijo depeše posnel veleposlanik Tone Kajzer na svojem službenem računalniku v prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu in jo poslal Janši.

Časnik dodaja, da je bil Kajzer, ki je bil pred nastopom mandata veleposlanika v ZDA državni sekretar na zunanjem ministrstvu pod vodstvom Anžeta Logarja, zaradi suma zlorabe pri ravnanju z dokumenti zunanjega ministrstva v ponedeljek poklican na zagovor na zunanje ministrstvo. Ker je treba sum zlorabe natančno dokazati, za zdaj proti njemu niso sprejeli nobenih sankcij.

A vodstvo ministrstva naj bi bilo pripravljeno zadevo preiskati do konca in v primeru dokazane zlorabe depešnega sistema Kajzerja predčasno odpoklicati iz Washingtona, še piše časnik, ki dodaja, da je s primerom seznanjen tudi predsednik vlade Robert Golob. Ta naj bi zunanji ministrici Tanji Fajon naročil, da v primeru dokazane zlorabe sproži postopek odpoklica veleposlanika.

Kajzer: Zadeve ne morem komentirati

Grozi veleposlaniku Kajzerju odpoklic?

Po poročanju TV Slovenija so Kajzerja na pogovor poklicali zaradi kršitve interne komunikacije po zakonu o zunanjih zadevah. 45.a člen tega zakona določa, da je kršitev vsako razkrivanje depeš širši javnosti. Je pa res, da objavljena depeša ni imela nobene oznake (interno, zaupno, tajno, strogo tajno), kar bi bila hujša kršitev, je za TV Slovenija poročala Marta Razboršek. Novinarka je s Kajzerjem stopila v stik, pa pa pravi, da zadeve ne more komentirati. Spomnil je le, da z Belo hišo in trenutno ameriško administracijo, s tam živečo slovensko skupnostjo, pa tudi z demokratsko kongresnio Amy Klobuchar, dobro sodeluje, kar je sicer vidno tudi na njegovem Facebook profilu.

Sorodna novica Marta Kos odstopila kot podpredsednica Gibanja Svoboda

Stranka SDS zadeve ne komentira.

Gibanje Svoboda pa je zavrnilo pisanje nekaterih medijev, da so Kajzerju afero podtaknili, češ da so mesto veleposlanice v ZDA obljubili do danes podpredsednici stranke Marti Kos, ko je odstopila od predsedniške kandidature. Premiera Goloba pa je o aferi obvestila zunanja ministrica.

Doslej je ministrstvo zaradi različnih razlogov odpoklicalo tri veleposlanike - v Avstraliji, Egiptu in nazadnje, junija letos, veleposlanika v Turčiji, nekaj pa se jih je ob aferah umaknilo samih, je še poročala Razboršek.