Alma Selaković: mati samohranilka, čistilka, ki po službi dela tudi na črno, ne zmore plačevati neprofitnega stanovanja v Celovških dvorih. Foto: MMC RTV SLO
Alma Selaković: mati samohranilka, čistilka, ki po službi dela tudi na črno, ne zmore plačevati neprofitnega stanovanja v Celovških dvorih. Foto: MMC RTV SLO

Sin včasih nalogo naredi, včasih ne, pravega nadzora ni. Priden je, ampak nimava časa, da bi se učila, ker jaz nimam časa, da bi se mu posvetila. Zato sem ZPM prosila tudi za pomoč pri inštrukcijah. Oče nakaže samo 90 evrov na mesec, ničesar pa ne kupi za sina.

Alma Selaković
Žiga Andoljšek: Razumem težko situacijo ljudi, a je že ta neprofitna najemnina zastonjska oziroma pod vsako ceno normalne ekonomske logike. Foto: MMC RTV SLO

Pomembno mi je samo to, da bo najemnina manjša, 30 kvadratov mi je dovolj za normalno življenje s sinom. Stroške bom sproti poravnavala, ne da bi gledala, kaj bom jedla danes in kaj jutri.

Alma Selaković
Celovški dvori
Celovški dvori so za marsikaterega najemnika preprosto predragi. Foto: BoBo

Po slabih dveh letih življenja v neprofitnem, kar 58 kvadratnih metrov velikem stanovanju z balkonom, kletjo in parkirnim prostorom, se je izkazalo, da je rešitev stanovanjskega problema pravzaprav prinesla novo težavo: Alma s 600 evri plače čistilke že nekaj časa ne more redno plačevati stroškov.
"Najemnina znaša 220 evrov, stroški pa enormno naraščajo. Februarja je bilo na stanovanjski položnici 135 evrov stroškov, če prištejem še 30 evrov za elektriko, kljub 146 evrov subvencije s 600 evri enostavno ne sfolgam," pravi za MMC Alma Selaković. Od plače ji gre torej le za položnice najmanj 250 evrov.

Celovški dvori so bili namenjeni bolj premožnim
Dodaja, da so bili na začetku stroški stanovanja skoraj za polovico nižji, 60 evrov, potem so zrasli na 90 in nazadnje na 135 evrov. Almi tudi ni jasno, kako ima soseda, ki živi pod njo in ima isto kvadraturo in prav tako živi samo z enim otrokom, nižje stroške. Še bolj pa jo je presenetilo pojasnilo ljubljanskega SPL-ja, ki upravlja in vzdržuje Celovške dvore, ko jih je spraševala po razlogih za zvišanje stroškov. "Na Ljubljanskem stanovanjskem skladu so vedeli, da je stavba Celovški dvori namenjena premožnejšim. Morate se obrniti na sklad," so ji dejali.

Najprej plačilo dolga, potem zamenjava
"Še preden se mi je dolg začel nabirati, sem šla na Zarnikovo (ljubljanski stanovanjski sklad, op. a.) in dejala, da tega ne zmorem. Odpravili so me s pojasnilom, da moram najprej plačati dolg, potem šele lahko vložim vlogo za zamenjavo stanovanja. To je trajalo osem, devet mesecev. Napisala sem tudi prošnjo, da bi obročno plačevala. Takrat sem bila še brez subvencije, na katero sem čakala pet mesecev. Odobrili so mi 120 evrov obročnega plačevanja, a se mi ni izšlo." Nabralo se je 2.500 evrov dolga, ko pa so ji poslali opomin, so ji dali rok le do konca meseca. Znova je šla do ljubljanskega stanovanjskega sklada in odgovor je bil enak, zavrnilen. "Tudi če oddam vlogo za zamenjavo stanovanja, je ne bodo obravnavali, dokler ne poravnam dolga," so vztrajali in spravili Almo v jok.

Ko pa sklad pokliče odvetnik …
Med obupom je izvedela za Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje, ki ji zdaj prek odvetnikov pomaga priti do zamenjave neprofitnega stanovanja, čeprav dolga še ni poravnala. "Dolg boste morali obročno odplačati v obdobju, za katerega se bomo dogovorili," ji je dejala odvetnica. "Bila sem zelo vesela. Dolg v vrednosti 2.500 evrov je trenutno prevelik ob tako visokih stroških. Ko bom imela manjše stanovanje, bodo tudi stroški manjši in bom dolg lahko odplačala," je prepričana 27-letna Alma, ki se je selila že desetkrat. Sklad namreč enostarševske družine obravnava enakovredno in nimajo prednosti znotraj posameznih kategorij.

"Nimam časa, da bi se posvetila sinu"
Kot samohranilka se ne spomni, kdaj je svojemu desetletniku zadnjič kupila nova oblačila. "Vsega mu primanjkuje, ker gledam, da najprej poravnam položnice, da se ne nabirajo. Ampak niso samo položnice, kar je treba plačati," pripoveduje Alma. Ker si pomaga tudi z delom na črno, domov pride šele ob 20h. Po šoli je zato otrok pri njenem očetu, ki je star in bolan. "Včasih nalogo naredi, včasih ne, pravega nadzora ni. Priden je, ampak nimava časa, da bi se učila, ker jaz nimam časa, da bi se mu posvetila. Zato sem ZPM prosila tudi za pomoč pri inštrukcijah. Oče nakaže samo 90 evrov na mesec, ničesar pa ne kupi za sina."

Šola Almi pomaga pri izletih in prehrani, tudi starši sošolcev ji stojijo ob strani. Za poplačilo dolga je prosila in prejela enkratno socialno pomoč - 617 evrov - manjka ji še 1.983 evrov. "Pomembno mi je samo to, da bo najemnina manjša, 30 kvadratov mi je dovolj za normalno življenje s sinom. Stroške bom sproti poravnavala, ne da bi gledala, kaj bom jedla danes in kaj jutri," se že veseli Alma.

Sklad bo del sredstev za posojila pravnim osebam v lokalnih skupnostih, ki ga objavlja danes, namenil tudi za gradnjo bivalnih enot, za katere vlada precejšnje zanimanje, saj jih na trgu ni.

Sklad sočustvuje, toda ...
"Zelo sočustvujem in razumem težko situacijo ljudi," pa se je za MMC odzval direktor javnega stanovanjskega sklada RS Žiga Andoljšek, ki sicer konkretnega primera ne pozna, priznava pa, da je vse več ljudi v podobnih stiskah. Sklad bo zato del od 10 milijonov evrov za posojila pravnim osebam lokalnih skupnosti, namenjenih neprofitnim stanovanjem, namenil tudi za gradnjo oziroma nakup bivalnih enot, ker je potreba za bivalnimi enotami precejšnja, ponudbe pa ni.

Mediacija večkrat ne pomaga
Na skladu imajo tudi postopke mediacije, s katerimi poskušajo prisluhniti socialnim stiskam. Omogočajo obročno plačevanje, vendar vztrajajo pri tem, da se dolgovi poravnajo do konca. "Žal kljub naši odprtosti večkrat potegnemo kratko, saj je sklad ustanovitelju odgovoren, kot če bi terjal nekoga, ki je plačilno sposoben," pojasnjuje vzroke za deložacije, do katerih pride tudi po letu in pol naporov, da se najde druga rešitev. Andoljšek pa istočasno meni, da so najemnine za neprofitno stanovanje nizke, "zastonjske", saj so pod vsako ceno normalne ekonomske logike.

Sin včasih nalogo naredi, včasih ne, pravega nadzora ni. Priden je, ampak nimava časa, da bi se učila, ker jaz nimam časa, da bi se mu posvetila. Zato sem ZPM prosila tudi za pomoč pri inštrukcijah. Oče nakaže samo 90 evrov na mesec, ničesar pa ne kupi za sina.

Alma Selaković

Pomembno mi je samo to, da bo najemnina manjša, 30 kvadratov mi je dovolj za normalno življenje s sinom. Stroške bom sproti poravnavala, ne da bi gledala, kaj bom jedla danes in kaj jutri.

Alma Selaković