Politični analitik Matej Makarovič pravi, da je izid današnjega glasovanja o kandidatu za mandatarja Zorana Jankovića pričakovan in v skladu z napovedmi strank. Tudi za političnega analitika Vlada Miheljaka izid ni presenečenje. Foto: MMC RTV SLO
Politični analitik Matej Makarovič pravi, da je izid današnjega glasovanja o kandidatu za mandatarja Zorana Jankovića pričakovan in v skladu z napovedmi strank. Tudi za političnega analitika Vlada Miheljaka izid ni presenečenje. Foto: MMC RTV SLO
France Bučar
Po predčasnih parlamentarnih volitvah je Bučar dejal, da je prijetno presenečen nad izidom, ki ga ni pričakoval. Zdaj pa meni, da je situacija je do "kraja zapletena". Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Vlado Miheljak realno ni pričakoval, da bo Zoran Janković zbral 46 glasov. Vendar pa je delno presenečenje po njegovem mnenju to, da je dobil celo manj kot 44 glasov. "Vsekakor pa je način glasovanja slaba popotnica novemu parlamentu," meni, saj se še ni zgodilo, da bi poslancem odvzemali pravico, da odločajo po svoji vesti. "Strah, da bi kdo glasoval po svoji volji, je bil tako velik, da so to onemogočili."

To bo po njegovem prepričanju lahko za sabo potegnilo vsa nadaljnja glasovanja, tako da se bo "pat pozicija nadaljevala". Najbolj pa ga preseneča ravnanje Liste Virant. "Ta se ima za liberalno stranko, ki bi morala po definiciji verjeti v svobodno voljo in presojo človeka," je poudaril.

Medtem pa Matej Makarovič izpostavlja, da se Pucko ni zgodil. "Očitno je nekaj glasov zmanjkalo tudi znotraj same potencialne Jankovićeve koalicije." Pri Jankovićevi listi je sicer šlo za "kar nekaj blefiranja", ki bi lahko dalo drugačen izid, vendar ga očitno ni dalo, je dejal. Vendar pa Makarovič dodaja, da je po drugi strani Janković lahko vesel, da mu ni uspelo. Vodenje vlade s tako tesno večino bi bilo namreč težko.

Bučar izhoda ne vidi
Tudi predsednik prvega slovenskega demokratično izvoljenega parlamenta in starosta slovenske politike France Bučar je svoj prvi vtis opisal, kot da "to ni nič novega pod soncem, nič posebnega". "To se nam ponavlja že vseskozi, že več let." Sam ne vidi rešitve za izhod iz situacije, ki je, kot pravi, "do kraja zapletena". Bučar je bil sicer v skupini prepoznavnih posameznikov iz javnega življenja, ki je sredi oktobra lani prišla v ljubljansko mestno hišo in Jankovića pozvala h kandidiranju na predčasnih volitvah.

"To za gospodarstvo in Slovenijo ni dobro"
Dogajanje v politiki ima odmev tudi v gospodarstvu. Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič tako poudarja, da vsak dan brezvladja poslabšuje konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Z zavrnitvijo Jankovića kot kandidata za mandatarja "se bo agonija, ki se kaže predvsem na domačem trgu in v upadanju mednarodne bonitete, še nadaljevala", je dejal Hribar Milič. "To za gospodarstvo in tudi za vso Slovenijo ne bo dobro."

Na GZS-ju prepričani, da sprememb, ki jih Slovenija zdaj potrebuje za izhod iz krize, ne more izpeljati vlada, ki ima le en ali dva glasova večine. V razmerah, ko bi skoraj polovica parlamenta pri vsaki spremembi držala figo v žepu, slovensko gospodarstvo in slovenska družba ne moreta računati na nujne spremembe. "Idealni razplet bi bil, da bi prišlo do oblikovanja vlade, ki bi imela vsaj 52, 53 glasov," še pravi Hribar Milič.