Janković je v nagovoru poslancev dejal, da bi njegova vlada AUKN preoblikovala v institucijo, ki bo popolnoma transparentna in bistveno bolj učinkovita. Določili bi strateško pomembne investicije za državo. Foto: BoBo
Janković je v nagovoru poslancev dejal, da bi njegova vlada AUKN preoblikovala v institucijo, ki bo popolnoma transparentna in bistveno bolj učinkovita. Določili bi strateško pomembne investicije za državo. Foto: BoBo
Zoran Janković
Med zavezami, ki so si jih v parafirani koalicijski pogodbi zadali s koalicijskimi partnerji, je Janković izpostavil spoštovanje človekovih pravic in človekovega dostojanstva. Foto: BoBo

Prepričan je, da Slovenija potrebuje vrhunsko operativno vlado, ki bo sposobna čim prej narediti konkretne premike in spremembe na bolje. "Slovenija nima časa za politične igre in igrice, zato je prav, da vsi skupaj odgovorno prisluhnemo pozivu predsednika republike, ki je vse predstavnike strank pozval k oblikovanju sporazuma brez fige v žepu," je poudaril Janković.


Dejal je, da je med skupnimi zavezami in cilji koalicijske pogodbe tudi zagotovilo, da ne bodo odpirali interpretacij polpretekle zgodovine. "Če pa jih bomo, pa se bomo držali načela, naj politika o tem vprašanju spregovori le v primeru, da se je sposobna poenotiti," je zatrdil.

"Odpravili bomo plačilno nedisciplino"
Zatrdil je, da bi uvedli davčne olajšave za nova podjetja in vse tiste investicije, ki ustanavljajo nova delovna mesta. Odpravili bodo plačilno nedisciplino in uvedli nov dohodninski razred za tiste z najvišjim dohodkom.

Na vseh področjih nameravajo poenostaviti administracijo in odpraviti posojilni krč, pri čemer dodatnih sredstev za banke ne bodo zagotovili z dokapitalizacijo iz javnih sredstev, "temveč z odprodajo nefinančnih naložb bank ter strateškimi partnerji".

Janković je napovedal, da nameravajo javno porabo že letos zmanjšati za pet odstotkov, izboljšati pobiranje davkov in zmanjšali sivo ekonomijo. "Če s tem ne bomo uspeli stabilizirati javnih financ, pa bomo povečali DDV," je dejal.

"Odgovornost je na plečih vsakega med nami"
Napovedal je, da bi Agencijo RS za upravljanje s kapitalskimi naložbami preoblikovali v transparentno in učinkovitejšo institucijo, kadrovske odločitve v podjetjih v državni lasti pa bodo, kot obljublja Jankovič, izvajali na podlagi strokovnih kompetenc. Določiti nameravajo tudi strateško premoženje države.

Delno nameravajo prevzeti stroške prve zaposlitve, do konca mandata odpraviti sodne zaostanke in povrniti zaupanje ljudi v pravni sistem, na področju korupcije pa bodo vlada in vsi njeni člani državljanom za zgled, je še obljubil Janković in dodal, da so njihove obljube resne.

"Vlada je najvišji izvršni organ neke države. Lahko je vir jeze, lahko pa je tudi zgled in obet. Težji, kot so časi, bližje je na prvi pogled jeza in dlje je veselje. A prepričan sem, da se pri najtežjih preizkušnjah pokaže, koliko zmoremo kot posamezniki, vlada, politični razred, družba in kot država. Odgovornost je na plečih vsakega med nami. V obdobju, ki smo mu priča, je to zgodovinska odgovornost. Zdaj je priložnost, da vsi skupaj pokažemo, koliko in kako daleč zmoremo," je ob koncu še dejal Janković.

"Mogoče bo kdo dejal, da sem preveč naiven"
Dotaknil se je tudi koalicijskih pogajanj z drugimi strankami. Prejšnji petek so štiri stranke uskladile in parafirale koalicijsko pogodbo. "Eden si je premislil. Če je imel pomisleke, bi bilo smiselno, če bi nam jih sporočil pošteno in odprto," je dejal Janković in nadaljeval: "Mogoče bo kdo dejal, da sem preveč naiven. A drugače ne znam. Zaupam dani besedi in stisku roke." Vprašal se je, kakšen zgled takšno ravnanje daje državljanom.
Vse poslance in poslanke kot posameznike je pozval, da naj ob glasovanju preverijo skladnost programov in upoštevajo voljo volivcev. "Glasujte po svoji vesti in svojem srcu. Nasprotno bom razumel, kot da ni nič narobe ne z vsebino zaveze, ampak je očitno nekaj hudo narobe z mano kot predsednikom stranke, ki je zmagala na volitvah."

Vse stranke pa je pozval, naj se pridružijo zavezništvu za reforme, s katerimi bi preuredili referendumsko zakonodajo, izvedli protikrizne ukrepe, reformirali trg dela, zdravstvo in pokojninsko zakonodajo. Še posebej je pozval oba poslanca narodnih manjšin. Obema je poslal ponudbo za ureditev položaja manjšin kot podlago za podporo koaliciji.