Kandidat za ministra Mark Boris Andrijanič prihaja iz kvote NSi-ja. Univerzitetni diplomirani pravnik od aprila letos vodi strateški svet za digitalizacijo pri vladi. Foto: BoBo
Kandidat za ministra Mark Boris Andrijanič prihaja iz kvote NSi-ja. Univerzitetni diplomirani pravnik od aprila letos vodi strateški svet za digitalizacijo pri vladi. Foto: BoBo

Digitalizacija za Slovenijo predstavlja izjemno priložnost, je poudaril kandidat za ministra za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

Vabilo za vodenje nove vladne službe je zato sprejel s ciljem, da pospešijo digitalizacijo gospodarstva, javne uprave, izobraževanja, zdravstva in družbe kot celote.

Andrijanič napoveduje, da se bo osredotočil na uresničevanje 40 ukrepov, ki jih je pred kratkim pripravil strateški svet za digitalizacijo, v katerem so zbrani vodilni slovenski strokovnjaki z različnih področij.

"Verjamem, da je tudi v Sloveniji dozorelo zavedanje, da mora digitalizacija postati naša nacionalna prioriteta in projekt, ki povezuje celotno družbo," je še navedel Andrijanič.

Ustanovitev službe za digitalno preobrazbo

Predlog, da Mark Boris Andrijanič postane minister brez resorja, ki bo usklajeval delo ministrstev pri digitalni preobrazbi Slovenije, je premier Janez Janša v DZ poslal v ponedeljek. V ta namen se ustanavlja tudi služba vlade za digitalno preobrazbo, so ob tem sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Po besedah vodje poslanske skupine stranke SDS Danijela Krivca gre za smiselno nadaljevanje dosedanjih dejavnosti. "Digitalna preobrazba je tako rekoč na prvem mestu, kar zadeva prihodnje strategije, in zato je tudi razumljivo, da je treba znotraj institucij na ravni vlade postaviti neko koordinacijo," je dejal. Imenovanje ministra, ki bo usmerjal digitalni prehod znotraj posameznih resorjev, se mu zdi korak v pravo smer.

Novo ministrstvo brez listnice

Zaslišanje pred odborom in potrjevanje v DZ-ju predvidoma v petek

"Računam, da bo to minister, ki bo imel pooblastila, da bo lahko koordiniral posamezna ministrstva na področju prehoda v digitalno družbo," je povedal Krivec. Andrijanič je po njegovem prepričanju primeren in sposoben kandidat. Zaslišanje pred pristojnim odborom DZ-ja naj bi bilo v petek dopoldne, popoldne pa že pričakuje, da bo mogoče sklicati izredno sejo DZ-ja, na kateri bi kandidata potrdili.

Morebitna podpora iz vrst opozicije bi Krivca sicer pozitivno presenetila, a pričakuje, da bo Andrijanič dobil dovolj glasov že iz vrst koalicije.

"Podpora iz opozicije pa bo seveda nekakšen pozitiven signal," je še dejal Krivec, si sicer opaža, da se tudi v opoziciji zavedajo pomena digitalne preobrazbe.

Novi minister bo prihajal iz kvote NSi-ja, kar so na Twitterju že potrdili tudi v stranki. Kot je dejal Krivec, se bo s tem na neki način tudi malo uravnotežilo neravnovesje na ravni vlade, kar zadeva kvote. Krivec pričakuje, da bodo na dnevni red petkove izredne seje DZ-ja, katere sklic bodo predlagali v četrtek na kolegiju predsednika DZ-ja, uvrstili tudi tretje branje predlogov zakona o orožju in zakona o pravilih cestnega prometa. "Mi bi radi, da se te zadeve do počitnic počistijo, zato bi v petek to lahko uredili," je dejal.

Nasprotovanje opozicije

Štiri opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB nasprotujejo imenovanje Andrijaniča za ministra za digitalno preobrazbo. Čeprav nekatere pritrjujejo pomenu digitalizacije, pa se jim zdi za to potezo politično povsem neprimeren trenutek in preusmerjanje pozornosti. Izpostavljajo poraz vlade na referendumu o noveli zakona o vodah in bližajoče se volitve.

Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je predlog za novega ministra označil za preusmerjanje pozornosti, "po velikem fiasku na referendumu o zakonu o vodah pač dokazovanje, kako oni delajo in se ni nič zgodilo". Strinja se glede pomena digitalizacije za državo, ampak dodaja: "Ko ti streha pušča in se hiša podira, se verjetno ne pogovarjaš o toplotni črpalki, ampak najprej tisto saniraš." "Zdaj govoriti o tem je tako, kot da bi orkester na Titaniku vadil nove skladbe," je dodal Šarec.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je v izjavi poudaril, da kandidata v nobenem primeru ne bodo podprli. "Videli smo, kako je prišel na slovensko politično sceno. V prvi vrsti kot lobist za Uber. Bojimo se, da njegovo ministrovanje ne bo toliko namenjeno digitalizaciji oz. se bojimo, da Andrijanič to razume predvsem kot spodbujanje nepoštenih praks, ki gredo proti delavskim pravicam," je pojasnil Vatovec.

Predlogi strateškega sveta za digitalizacijo, ki ga je pred nekaj meseci ustanovila vlada in ga vodi Andrijanič, po Vatovčevih besedah niso zelo pronicljive ideje, ki bi promovirale digitalizacijo. Pač pa gre po njegovem mnenju predvsem za "nabor želja, ki niso niti kreativne v smislu tega, kar bi morala pomeniti digitalizacija". Andrijanič se jim tako kot kandidat za ministra ne zdi neprimeren le osebnostno, pač pa tudi z vidika vizije, je še povedal Vatovec.

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je povedal, da je v ponedeljek pričakoval pismo, da bo kdo od ministrov odšel, ne pa prišel. To ga je zelo negativno presenetilo. Zdi se mu, da gre za preusmerjanje v neke druge zgodbe. Spomnil je na poraz vlade na referendumu in dejal, da so ljudje z veliko večino pokazali, da so proti takemu načinu vladanja.

Na vprašanje, ali si digitalizacija sicer zasluži svoj resor, pa je Han odgovoril, da "si še katera druga smer v naši državi zasluži ministra".

"Bodimo realni. Smo tik pred zaključkom mandata in tik po referendumu, ki je jasno pokazal, kaj si ljudje mislijo. To je v tem trenutku politično vprašljivo. Kot da bi želeli ljudi jeziti," je še dodal.

Zanima pa ga, kako bodo o Andrijaniču glasovali v opozicijskem DeSUS-u. Spomnil je namreč, da kljub koalicijskim napovedim še ni zaživel urad vlade za demografijo. Vlada je sicer začetek delovanja urada večkrat zamaknila, nazadnje na 15. julij.

Vodja poslanske skupine SAB-a Maša Kociper pa je dejala, da se jim zdi nesmiselno komentirati ali izbirati novega ministra v vladi, ki se ji tako ali drugače izteka čas. Izpostavila je plebiscitarno zavrnitev novele zakona o vodah na nedeljskem referendumu in veto DS-ja na novelo zakona o nalezljivih boleznih. "V tem trenutku, v tem položaju je predlagati novega ministra res smešno. Mi si prizadevamo za čimprejšnje predčasne volitve," je dejala Kociprova.

Poudarila je sicer, da v SAB-u podpirajo razvoj na področju digitalizacije. "Tema je pomembna, a trenutek izbire ministra popolnoma neprimeren," je dodala. Zato bodo v SAB-u glasovali proti kandidatu.

Počakali bodo sicer na njegovo predstavitev, ko si bodo po besedah Kociprove lahko o njem ustvarili boljšo sliko.

Za imenovanje ministra je potrebna večina prisotnih poslancev. Poleg koalicijskih strank so Andrijaniču podporo napovedali tudi v SNS-u. V DeSUS-u se še niso izrekli.

Vladne stranke sicer same v DZ-ju nimajo absolutne večine. Večino vladnih predlogov skozi parlamentarno sito spravijo s pomočjo SNS-a, DeSUS-a in poslancev narodnih manjšin.