Razbremenitev občin je na letni ravni ocenjena na okoli 30 milijonov evrov, je po seji vlade dejal minister za javno upravo Rudi Medved. Foto: Vlada RS/Nebojša Tejić/STA
Razbremenitev občin je na letni ravni ocenjena na okoli 30 milijonov evrov, je po seji vlade dejal minister za javno upravo Rudi Medved. Foto: Vlada RS/Nebojša Tejić/STA

Znižanje stroškov občinam je cilj, ki ga državna oblast lokalni obljublja že dalj časa, predvsem na račun povprečnine, ki že več let ni zagotavljala občinam pokrivanja z zakoni določenih nalog. Tako se je tudi aktualna vlada zavezala k temu lanskega novembra, ko je s predstavniki reprezentativnih združenj sklenila dogovor o višini povprečnine za letos.

Minister za javno upravo Rudi Medved je po seji vlade spomnil, da je vlada na podlagi dogovora z občinami v ta namen ustanovila delovno skupino, v katero so bili vključeni predstavniki praktično vseh resorjev in občinskih združenj. Rezultat nekajmesečnega dela je zakon, ki ga je tokrat sprejela vlada.

Kot so sporočili z ministrstva za javno upravo, zakon predvideva, da bo država od občin prevzela financiranje obveznega zdravstvenega zavarovanja za upravičene državljane in tujce, financiranje družinskega pomočnika in mrliškopregledne službe. Občine pa bodo po ministrovih navedbah posledično razbremenjene tudi nekaterih administrativnih postopkov, ki so spremljali izvajanje teh nalog, ker bodo tudi administrativni postopki preneseni na državo.

Prav tako se bodo povečali nekateri prihodki občin zaradi ukinitve nekaterih oprostitev, na primer izdelava lokacijske informacije, za katero zaprosijo stranke prek notarjev, ne bo več brezplačna, pristojbina za potrdilo o pogojih za spreminjanje meje parcele pa bo na novo določena.

Kot tretje pa gre tudi za administrativno razbremenitev, ki bo posredno vplivala na zmanjšanje stroškov občin, na primer sprejemanje programa izobraževanja odraslih za več let skupaj, ne več nujno vsako leto, ter poenostavitev plačevanja prispevkov za določene kategorije zavarovanih oseb, še predvideva predlog.

Po Medvedovih besedah bodo v letih, ko bo z zakonom predvidena razbremenitev občin polno zaživela, njihovi stroški nižji za približno 30 milijonov evrov. V letu 2020 bodo finančne posledice nekoliko nižje, saj zakon ne bo začel veljati s 1. januarjem, ampak nekoliko pozneje, saj ga vlada šele zdaj pošilja v državni zbor. "Morali smo počakati, da je bil najprej sprejet državni proračun za leto 2020, šele potem lahko govorimo o kakršni koli finančni obveznosti tega proračuna," je pojasnil Medved.

Po njegovih besedah pa bodo v prihodnje verjetno našli še kakšno dodatno možnost razbremenitve občin, saj delovna skupina nadaljuje delo. Naslednjič se sestanejo že v prihodnjem tednu. Po ministrovih besedah s tem zakonom posegajo v devet drugih zakonov, v nadaljevanju pa bodo še na druga področja. Če bi se lotili paketnega reševanja, bi se namreč lahko vse skupaj zavleklo za leto ali dve.

Vzporedno pa so po ministrovih besedah že začeli reševati tudi sam način izračunavanja povprečnine, ki bo izčiščen teh bremen, cilj pa je tudi, da bi ga popravili tako, da bi bile z njim zadovoljne občine in država. Pri tem je Medved pojasnil, da so se za poseben zakon o znižanju stroškov občin in morebiten dvig povprečnine odločili, ker so želeli sistemsko rešitev, ki bo veljala dogoročno. Določitev same višine povprečnine pa je vsakič odvisna od različnih dejavnikov.