Anja Bah Žibert iz SDS-a je dejala, da vladna obstrukcija sej Knovsa ni povezana z vsebino, ki je prišla na mizo, in sicer neuradni non-paper o mejah na Zahodnem Balkanu. Foto: DZ
Anja Bah Žibert iz SDS-a je dejala, da vladna obstrukcija sej Knovsa ni povezana z vsebino, ki je prišla na mizo, in sicer neuradni non-paper o mejah na Zahodnem Balkanu. Foto: DZ
Sorodna novica Logar: Razprava o domnevnem dokumentu ne koristi ne BiH-u ne Sloveniji

Vladni poslanci so namreč prepričani, da se ne spoštujejo poslovniški roki. Podpredsednik komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Rudi Medved je napačen sklic sej že zanikal.

Poslanka SDS-a Anja Bah Žibert je v izjavi za medije poudarila, da njihova odločitev za obstrukcijo ni povezana z vsebino ene od treh za danes sklicanih sej, in sicer neuradnega dokumenta o Zahodnem Balkanu, o katerem so sejo sklicali na pobudo LMŠ-ja. "V koaliciji nimamo nobenih težav, da bi sodelovali na takšni seji, še več, želeli bi si, da bi bile takšne seje odprte za javnost, da se natančno tudi ve, kako in kaj, in da stvari, ki ne obstajajo, ni," je dejala.

Razlog za nesodelovanje na sejah je po njenih besedah v nespoštovanju poslovnika DZ-ja. Kot je navedla, je koalicija že decembra predlagala sklic seje odbora glede zaposlovanja na Sovi, ki je bila z njihovim soglasjem sklicana po novem letu, a je predsednik Knovsa Matjaž Nemec (SD) zahteval mnenje zakonodajno-pravne službe. Ta je svoje mnenje podala februarja, nadaljevanja tiste seje pa do danes še ni bilo, je poudarila Bah Žibert, sicer članica Knovsa. Ob tem je pojasnila, da je bila seja sicer predvidena v času ustavitve javnega življenja, ko so bile vse seje prestavljene, a neka druga seja, ki naj bi bila prav tako takrat, je bila danes uvrščena na dnevni red, tista pa ne.

Sorodna novica Pred slovenskim veleposlaništvom v Sarajevu manjši protest zaradi non-paperja

Obenem je omenila, da se podobno dogaja tudi še z eno sejo, sklicano na zahtevo opozicije, ki prav tako še ni končana. "Gre za res neresno delo predsednika Knovsa," je ocenila članica komisije. Kritična je bila do opozicije, ki praviloma ne soglaša z morebitnim zamikom poslovniškega roka za seje, ki jih predlagajo. Sami pa so po njenih besedah decembra privolili v to, da se je sklic seje na njihovo zahtevo nekoliko zamaknil, ker hočejo konstruktivno sodelovanje. A seja do danes še ni končana, pa manjka samo še zaključek, to je glasovanje o sklepih, je pojasnila. Vnaprej je zavrnila morebiten izgovor, da ni prostega termina, saj da so danes na vrsti tri druge seje Knovsa.

Dokler ne bo sklicanih teh sej, tako v koaliciji ne bodo sodelovali na sejah na predlog posameznih poslanskih skupin, ker se jim, kot je pojasnila Bah Žibert, ne zdi korektno, da se nekončane seje ne končajo. "Očitno nekaterim ne ustreza, da bi pri nekaterih sejah prišli do konca," je dodala. Delo Knovsa tako po njenih trditvah ne bo onemogočeno, saj bodo na rednih sejah še vedno lahko obravnavali vse redne zadeve.

Sorodna novica Janša klical v BiH: Slovenski non-paper o mejah ne obstaja

Blaž Pavlin (NSi), prav tako član komisije, je dejal, da sami v vlogi predsedujočih v odborih spoštujejo poslovnik DZ-ja in v veliki meri težijo k temu, da so seje sklicane pravočasno in da so speljane do konca, da na njih tudi odločajo. Poudaril je tudi, da koalicijski poslanci sicer na Knovsu konstruktivno sodelujejo. Z današnjo obstrukcijo tako po njegovih besedah ne želijo preprečiti delovanja komisije, ampak želijo tudi širšo slovensko javnost opozoriti na način njenega vodenja, ki do neke mere ne končuje stvari, ki so jih predlagali člani iz koalicije. Razlog ni vsebina sklica današnje seje, ampak gre za poslovniške razloge, je poudaril.

Tudi Monika Gregorčič (SMC) je poudarila, da je bila odločitev o obstrukciji sprejeta izključno zaradi kršitve poslovniških časovnih rokov in da pri tem ne gre za nestrinjanje z vsebino sklicane seje, non-paperja o BiH-u. Dejala je, da se zaveda pomembnosti te teme, ki bo v ponedeljek na zahtevo poslanske skupine SD-ja obravnavana tudi na odboru za zunanjo politiko, ki ga vodi. Prepričana je, da je vsem v interesu, da se razčistijo vse nejasnosti.

Podpredsednik Knovsa Rudi Medved je ocenil, da obstrukcija vladnih poslancev kaže, da se na vsak način želijo izogniti temu pomembnemu vprašanju. Foto: BoBo
Podpredsednik Knovsa Rudi Medved je ocenil, da obstrukcija vladnih poslancev kaže, da se na vsak način želijo izogniti temu pomembnemu vprašanju. Foto: BoBo

Medved: Želijo se izogniti vprašanju o non-paperju

Medved pa je v izjavi nasprotno ocenil, da današnja obstrukcija koalicije kaže, da se želijo koalicijske stranke "izogniti temu pomembnemu vprašanju". Poudaril je, da zadeva o non-paperju še vedno močno odmeva v državah Zahodnega Balkana. "V teh državah Slovenijo še vedno povezujejo z idejami za preoblikovanje Zahodnega Balkana. To je tudi naše vprašanje – kako se je sploh zgodilo, da so Slovenijo začeli v mednarodnih krogih povezovati s temi idejami," je dejal poslanec LMŠ-ja.

Medved pričakuje, da bi predsednik vlade Janez Janša oziroma politični vrh jasneje povedal, da Slovenija ne spreminja svoje politike do Zahodnega Balkana. Kot je dodal, uradne izjave, v kateri bi predsednik vlade spregovoril o non-paperju, še ni bilo. Zanikanja premierja Janše na Twitterju pa je označil za "polzanikanje".

Sorodna novica Neuradni dokument o mejah na Balkanu: Bruselj ga "ni videl" - Dodik in Vučić ne vesta zanj

"Nikoli nismo trdili, da je ta dokument napisala slovenska vlada ali kdo v njenih krogih. A če pogledate, o čem pišejo in govorijo mediji na Balkanu, še vedno govorijo o slovenskem dokumentu. Torej polzanikanje, ki je prišlo okrog, ni prepričalo javnosti na Balkanu in v vseh diplomatskih krogih," je svoje stališče pojasnil Medved.

Odločitev koalicije za obstrukcijo je obžaloval. Poudaril pa je, da ni bilo napačnega sklica sej, ampak da se jim je zdela zadeva glede Balkana tako pomembna, da se jim je zdelo prav, da jo obravnavajo. Nekončane seje, ki so jih omenili v koaliciji, bodo po njegovih napovedih na začetku maja.

Obenem je Medved opozoril na neustrezno sestavo Knovsa, ki po njegovih besedah "opoziciji ne dovoli uresničevati nalog, to je nadzora nad obveščevalnimi službami".