65 odstotkov vprašanih meni, da bi moral RKC za reševanje finančnih težav Slovenije ponuditi na razpolago svoje premoženje. Foto: BoBo
65 odstotkov vprašanih meni, da bi moral RKC za reševanje finančnih težav Slovenije ponuditi na razpolago svoje premoženje. Foto: BoBo

Po anketi Dela 51 odstotkov vprašanih meni, da so varčevalne vloge v slovenskih bankah varne, 42 odstotkov jih meni, da niso varne, sedem odstotkov pa se jih ni znalo opredeliti.

48 odstotkov anketirancev meni, da bo Slovenija potrebovala pomoč t. i. trojke, 44 odstotkov pa jih je mnenja, da se bo Slovenija sama rešila iz finančne krize. Glede tega vprašanja so bolj pesimistični mladi in simpatizerji SDS-a, več optimizma pa je med podporniki SD-ja in PS-ja.

Dvigu DDV-ja za sanacijo javnih financ nasprotuje 62 odstotkov vprašanih, podprlo pa bi ga 33 odstotkov vprašanih.

RKC po vzoru ciprske Cerkve
Anketiranci so bili vprašani tudi, ali naj pri reševanju finančnega položaja države sodeluje tudi Katoliška cerkev v Sloveniji, ki bi po vzoru ciprske Cerkve dala na razpolago svoje premoženje. S tem se strinja 65 odstotkov ljudi, 30 odstotkov pa jih meni, da ji tega ni treba storiti.

Skoraj dve tretjini vprašanih je dejalo, da kandidata za guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca ne poznajo dovolj, da bi lahko rekli, ali je primeren kandidat. Da je ustrezen, meni 20 odstotkov vprašanih, nasprotno pa 18.

Da bi morali vsi upokojenci, ki so jim bile pokojnine znižane na neustaven način, odvzete pokojnine prejeti, meni 75 odstotkov vprašanih. S tem se ne strinja 18 odstotkov vprašanih, 7 odstotkov pa se jih ni moglo opredeliti.