SMC in SDS se izmenjujeta na prvem mestu glede podpore. Foto: BoBo
SMC in SDS se izmenjujeta na prvem mestu glede podpore. Foto: BoBo

Po petih mesecih je med strankami po podpori spet na prvem mestu SDS, kaže anketa. Prednost pred SMC-jem je sicer majhna. SDS bi volilo 9,4 odstotka vprašanih, SMC pa 9,1 odstotka. Tretje mesto zaseda SD, četrto ZL, sledita NSi in DeSUS.

Kot piše Delo, imata SMC in SDS glede na pretekle meritve različna trenda. Medtem ko SMC-ju podpora pada, s 16,8 odstotka februarja, 15,2 odstotka marca, 10,1 odstotka aprila in 9,1 odstotka podpore maja, je SDS zadržal podporo pri okoli devetih odstotkih, pri čemer je imel marca 11,7-odstotno in februarja 14,8-odstotno podporo.

Telefonsko anketo je za uredništvo Dela med 4. in 7. majem na reprezentativnem vzorcu 600 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

ZaAB zadnje ankete komaj še zaznavajo, med zunajparlamentarnimi strankami pa najbolje kaže SLS-ju z 1,8-odstotno podporo in PS-ju z 0,7-odstotno podporo. Preostale (SNS, SL, Zeleni, TRS, Solidarnost, Verjamem, Pirati) so le nekaj decimalk oddaljene od nične podpore.

Več kot polovica ne ve ali pa ne bi
Tudi v zadnji anketi izstopa podatek, da več kot polovica sodelujočih ne ve, koga bi volili, se volitev ne bi udeležili ali ne bi volili nobene stranke.

Glede na zadnjo meritev javnega mnenja se je podpora vladi in DZ-ju nekoliko zvišala. Vlada je namreč dobila srednjo oceno 2,65, kar je več kot aprila (2,45). Državni zbor pa ima srednjo oceno 2,49, aprila pa je dobil oceno 2,35.

Skoraj vsi politiki in političarke so dobili maja višjo oceno kot prej. Izjema je Violeta Tomić. Najvišjo oceno ima Borut Pahor, na drugem mestu je Violeta Bulc, na tretjem Tanja Fajon, Miro Cerar pa na četrtem.

Ljudmila Novak se z dna lestvice pomika proti sredini, najslabše ocenjena pa sta bila Janko Veber in Janez Janša, ki se poslavljata z lestvice priljubljenosti politikov. Nanjo se sicer vračata Zmago Jelinčič in Zoran Janković.